Медия без
политическа реклама

Директори и МОН на спешна среща заради глобите за неносене на маска

"Българските учители не очакват финансови санкции от Вашите служители, а партниране в името на нашите деца", обръщат се синдикатите към здравния министър

21 Септ. 2020ОбновенаСИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Директори настояват за спешна среща с министерството на образованието заради глобите, на които подлежат те при неспазване на противоепидемичните мерки и най-вече при неносене на маска от ученици. Това съобщи за "Сега" председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов.

Повод за исканата среща стана изявлението на представител на столичната РЗИ, който в края на миналата седмица обяви пред Би Ти Ви, че ако ученик не носи маска в закритите помещения, като коридори, библиотеки и т.н., то глобяван ще бъде директорът, тъй като противоепидемичните мерки на здравното министерство важат за всички. Според насоките на МОН носенето на маски в закритите помещения в учебните заведения също е задължително. Така, за първо нарушение глобата за физическо лице (според закона за здравето) за неспазване на въведените от здравния министър противоепидемични мерки, и по-специално за неносене на маска, е от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв. За юридическо лице глобите са от 500 до 2000 лв., а при повторно решение - от 2000 до 5000 лв.

Изявлението обаче предизвика буря от недоволство сред учители и директори, според които не бива да бъде санкциониран директор за това, че ученик от училището им е бе маска. Учители споделяха, че някои деца просто не носят маски и отказват да слагат такива и за това не е редно да плаща училището. Преподавател например разказа, че на направена забележка на 4-класник да си сложи маска, той му подал лист хартия. "Като не я взех, то я отвори и прочете, че джипито му е написал да не носи продължително време маска. Аз му отговорих, че 5 мин. не е продължително време. Не ме отрази изобщо. Предложи ми да разговарям с джипито или майка му", споделя учител.

"Има ученици, особено в гимназиален етап, които не желаят и не спазват мерките в училищата, подкрепени от родителите си. МОН се страхува да изкаже категорична позиция за носене на отговорност от тях за неспазване на правилата! Защо за пореден път директорите да носят тази административна и финансова отговорност?!", питат педагози. "Не може и не трябва това, което е отговорност на МС, МЗ да се прехвърля като отговорност и задължение на училищата. Седем месеца държавата не се справя с проблема, а се очаква от един директор да се справи с този проблем", подкрепят ги други преподаватели.

"В няколко отговорни медии бе ясно заявено, че директорите на училищата ще бъдат санкционирани финансово за неносене на маски в училищата. Това, не само е прекалено, но създава сериозно напрежение в училищата - между директори и учители, между директори и родители. Никой няма потребност от подобни противопоставяния! Носенето на маски, според Насоките на МОН и МЗ е задължително! НО нека институциите да не забравят, че това е личен акт И не може да бъде ангажимент на друг! Необходима е според мен спешна, многостранна среща между: МОН, МЗ, РЗИ, Инспекцията по труда, директори на училища! Тя ТРЯБВА да се състои във възможно най-кратък срок! Защото насоките НЕ са основание за наказания, но са сериозен повод за противопоставяне на всички!", написа Стаматов в своя фейбук профил.

Пред "Сега" той посочи, че РЗИ действително имат санкционираща функция, а училищата са най-лесни за санкциониране. "Но не бива обществените организации, каквито са детските градини и училищата, да бъдат приравнявани на баровете и дискотеките", заяви Стаматов, според когото училището има възпитателен характер. "Как да обясниш на едно 7-годишно дете, че трябва да носи маска постоянно в коридора? Ако то я изпусне на земята, няма смисъл да я слага отново и би било несъстоятелно да бъдем санкционирани за това", коментира още той. Стаматов поясни, че не иска училищата да бъдат изключени от мерките изобщо, а просто да не се стига до крайности. "Училищата трябва да спазват противоепидемичните мерки и трябва да полагат всички усилия да ги изпълняват, но не бива директорите да бъдат глобявани за това, че даден ученик е без маска", смята той.

"Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" е шокиран от разразилия се скандал по вина на служители от министерство на здравеопазването, с техните закани, че учители и директори, работещи в образователни институции, ще бъдат глобявани, ако ученик е без маска в училище. Този подход на Министерство на здравеопазването към българските учители е неморален и дискриминационен и категорично неприемвлив за Синдиката! ", написаха в отворено писмо от профсъюза. "Уважаеми Министър Ангелов, българските учители не очакват финансови санкции от Вашите служители, а партниране в името на нашите деца! Защото, ако бяхте следили работата и подготовката на българските училища, щяхте да забележите, че няма сфера или бранш в България, толкова добре планиран, организиран и подготвен за да създаде възможно най-малко рисковата среда, както българските училища и детски градини! Българските учители и директори очакваха да чуят тези думи от Вас, г-н Ангелов, вместо заплахите за глоби от 5000 лева", обърнаха се оттам директно към здравния министър.

От синдиката заявиха, че в системата на образованието работят най-отговорните служители, които изпълняват стриктно всеки ден и час правилата за превенция от зарази. "Но нека припомним, че изрична заповед и досега министерство на здравеопазването за правила, не е издавало. Насоките са важен документ, но нямат административен ранг на заповед или наредба. Липсва и алгоритъма по който експертите на РЗИ, ще идват и ще проверяват, с цел административни актове", казва оттам и припомнят как "през лятото всички ние гледахме отрасли, които спазват половинчато мерките за covid в ресторанти, барове, хотели и др., и всички виждахме абсолютното отсъствие и безпомощност на служителите от РЗИ". "Изведнъж сега в тази трудна и взривоопасна обстановка се появиха заплахи, закани за административна гилотина!", възмущават се от синдикат "Образование". Оттам заявяват, че няма да допуснат подобно несправедливо отношение от административни служители на МЗ и че ще настояват министър Ангелов да накара своите служители да партнират хармонично на работещите в образованието, без да създават институционален дисонанс.

Въпросът обаче има и друга страна - какво става при системен отказ да ученик да носи маска, което компрометира усилията на останалите. Просветният министър Красимир Вълчев преди няколко дни също коментира темата и заяви, че ако дете е без маска, с него трябва да се разговаря. Ако пак не носи, разговор следва да се проведе и с родителите. Едва ли ще се стигне до по-сериозни санкции като преместване в друг клас, коментира той. Днес, по време на откриването на академичната година в Стопанската академия в Свищов, той също заяви, че не е привърженик на санкциите. "Ще започне денят с напомняне, с беседа, подкрепа за ученика. Директорът трябва да носи отговорност за това, което се случва в едно училище, но когато 1500 ученици излязат в междучасие, няма как да изконтролират. Ако директорите са спазили всички насоки, няма как да бъдат отговорни. Тяхната основна функция е не да наказват и да бъдат пъдари, а да учат децата да бъдат отговорни, да ги възпитават, както е и функция на нас, родителите", заяви Вълчев. Отстраняване на детето от час, викане на родителите му или преместването му в друг клас не се приема и от учителите като реална и адекватна мярка срещу неносене на маска. "При рецидиви в поведението и отказ да носи маска - ако не желае, какво ще направите? Ако го оставите просто да не носи, ще последва лавинообразно неносене и от други деца", казва родител във фейсбук.

Точно заради деликатността на темата директорите настояват за спешна среща с МОН, здравното министерство, РЗИ и другите институции, имащи отношение към проблема. Такава, по информация на "Сега", е насрочена за сряда.

 

ПРИЗИВ

"Уважаеми министър Ангелов, работещите в образователните институции, учениците и българските родители, биха били по-спокойни и по-уверени в утрешния ден, ако Вие кажете истината за образователната система, че тя от всички останали е най-готова за предизвикателствата, свързани с болести и зарази. Нека всички кажем в унисон, че не планираме затваряне на училища, няма да обявяваме ново извънредно положение и българските деца и ученици ще получат качественото образование в редовна форма, дори и в тази сложна ситуация, което е поискано от 92% от българските родители. Нека призовем българските родители, да оказват контрол към своите деца в извънучилищните контакти. Нека без паника, психоза и натиск да спазваме училищните правилници. Защото българското училище възпитава, не със силата на инструментите и глобите, които и без това няма, то възпитава със силата на примера на учители и родители, с метода на съзнателното личностно израстване!", пишат от синдикат "Образование".

 

ПРЕВКЛЮЧВАНЕ

"Много вероятно е да се наложи по-мащабно превключване на обучението в електронна среда", коментира днес министърът на образованието Красимир Вълчев в Свищов, където участва в откриването на академичната учебна година в Стопанската академия. Според него първите случаи на заразени ученици и учители след началото на учебната година не са се случили в училище. Под карантина са отделни паралелки, които са под една хилядна от учениците, коментира той. По думите му министърът на здравеопазването ще определи праговите стойности на заболелите от Covid-19, над които ще се затварят училища. Засега обаче обучението продължава присъствено, категоричен бе Вълчев. "Това, което имаме в момента, са по-скоро базови стойности, спрямо които ще анализираме следващите резултати. Това не са стойности в резултат на това, че системата е отворила. Епидемиолозите, специалистите казват, че не очакват бум. Да, ще се увеличи броят на заразените, няма как училищната среда е среда на многочислено, многочасово взаимодействие, но ако се спазва разумният комплекс от мерки, това ням да се случи", посочи още той, цитиран от БНР.

 

 

 

 

 

Още по темата