Медия без
политическа реклама

Бележките за извиняване на отсъствие стават електронни от 1 октомври

Промяната влиза в сила за децата от първи до дванайсети клас

12 Септ. 2023Обновена
Илиана Димитрова

Бележките за извиняване на отсъствия в училище вече ще се издават само по електронен път, като от лекаря ще се изпраща към системата на предучилищно и училищно образование, а оттам - към електронния дневник на класа. Нововъведението тръгва от 1 октомври за всички ученици от 1 до 12-и клас. Дотогава ще важат и хартиени, и електронни бележки. До училищата ще достига само необходимата информация, без да се нарушават личните данни на детето.

Е-бележките ще доведат до значителни икономии, твърдят от правителството. По този начин отпада нуждата бележките да се заверяват, няма да е необходимо да се издават наново, ако бъдат изгубени, родителите няма да се тревожат, че детето ще ги залее или смачка, изброи ползите министърът на е-управлението Александър Йоловски.

Ще имаме и по-добра статистика колко медицински бележки се издават през годините и колко боледуват децата, допълни министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков. Той подчерта, че електронните бележки няма да заменят необходимостта от преглед при лекаря. Вероятно обаче с хода на облекчението ще се стигне до отпадане на необходимостта да се ходи повторно при личния лекар за бележка, че детето е здраво.

Извинените отсъствия са фактор за отпадане на децата от училище и с електронизацията на бележките ще можем да следим по-добре този процес и да вземем навременни мерки, коментира министърът на образованието проф. Галин Цоков, който беше третият представител на правителството на представянето на облекчението. Според него то ще спести и 3 работни дни на учителя, които иначе се прахосват годишно в обработка на хартиени бележки.

На пресконференцията възникна леко недоразумение по отношение на цената на медицинската бележка. Министърът на здравеопазването се изненада от въпрос на БНР ще станат ли бележките безплатни. На повторен въпрос, че сега лекари искат между 2 и 10 лв. за тази услуга, председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров увери, че бележката е резултат от преглед, който за децата е безплатен и следователно няма как да се искат пари за услугата. Той призова за сигнали за подобни нарушения.

Електронни бележки трябва да издават всички лекари, независимо дали имат договор с НЗОК или не, каза още шефът на съсловната организация.

Още по темата