Медия без
политическа реклама

8 млн. лв. са източени за фиктивни почивки на учениците

Няма следа от отчетени 293 000 нощувки в бази на държавната фирма „Ученически отдих и спорт“

18 Окт. 2021Обновена
Илияна Кирилова
Деца са ходили на фиктивни почивки в неработещи бази, показва одит на МОН

Няма никакви документални следи за 8 млн. лв., платени от просветното министерство през последните две години за почивки на учениците в бази на държавното дружество „Ученически отдих и спорт“. Срещу тези пари стоят 293 000 нощувки, но за тях няма регистрации и документи. Фиктивните почивки обаче са дали повод за увеличаване на заплатите на ръководството на фирмата. За първите три месеца на 2020 г. изпълнителният директор е получавал брутно възнаграждение от 17 минимални заплати (10 370 лв.), а през юли т.г. заплатата е вдигната с 975 лв. с основание положителен резултат за 2020 г.

Това е показал продължил четири месеца вътрешен одит на стопанисваното от МОН дружество „Ученически отдих и спорт“, съобщи днес на брифинг просветният министър проф. Николай Денков. Проверката ще бъде пратена на прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери.

В момента в капитала „Ученически отдих и спорт“ ЕАД има 145 бази. Дружеството има подписан договор с МОН, в който се задължава до юли 2022 г. да осигури отдих на поне 48 258 ученици и да реализира не по-малко от 482 598 настанявания в поне 30 бази. МОН субсидира почивките с по 30,46 лв. на ученик на ден, а децата доплащат по-малки суми – 18 лв. за пълен пансион, 12 лв. за полупансион и 6 лв. за нощувка със закуска.

„От 2 юли 2019 г. до 30 юни 2021 г. фирмата е поискала и получила от МОН плащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494,62 лв. При одитите обаче не са представени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца“, уточняват от просветното министерство. В единната система за туристическа информация, която се поддържа по закона за туризма, фигурират само 6116 нощувки на деца. За тях МОН би трябвало да преведе само 186 293 лв.

„Ученически отдих и спорт“ не е дало убедително обяснение за разминаванията. От там първоначално са заявили, че погрешно са отчетени 37 009 нощувки, които били прехвърлени от минали периоди, а не осъществени. Заради грешката фирмата е възстановила на МОН 1 млн. лв. Няма обаче яснота за останалите нощувки и платена сума в размер на близо 8 млн. лв.

"Има съвет на директорите, който се състои от четири човека, има изпълнителен директор. Всеки трябва да си понесе отговорността, която обаче трябва да бъде установена по съответният ред", коментира служебният просветен министър проф. Николай Денков. По думите му това, което са видели при проверките, "надхвърля и най-голямото въображение", което са могли да си представят.

От МОН изрично уточниха, че злоупотребите, установени в "Ученически отдих и спорт" ЕАД, нямат нищо общо с Националната програма "Отново заедно", по която това лято ученици ходиха на безплатни лагери. В случая става дума за фиктивни почивки на ученици, които се субсидират от бюджета на МОН, докато "Отново заедно" се заплаща изцяло от държавния бюджет от перото за туризма.

По-късно Софийската градска прокуратура обяви, че се е самосезирала по публикациите и е започнала проверка на изнесените данни за злоупотреби. Наблюдаващият прокурор е изискал документи от МОН.

ФИКТИВНО

Част от отчетените нощувки са декларирани за бази, които изобщо не работят. Такава е например ПБ „Фиш фиш“ – к.к. Албена, която не е работила нито през 2020 г., нито през 2021 г., но по документи там през юни и юли са почивали 535 ученици и са реализирани 5351 нощувки. Базата в Кранево също не е работила през последния летен сезон, но отчита 4226 нощувки. В неработеща база в Балчик са записани 5628 нощувки.

 

"УЧЕНИЧЕСКИ ОТДИХ" ОТРИЧА

От "Ученически отдих и спорт" заявиха, че не разполагат с одитния доклад и след като той им бъде предоставен, ще го коментират "по същия начин публично пред медиите". Според тях разгласяването му преди той да бъде предоставен първо на ръководството на дружеството за обсъждане с право на коментар, нарушава закона и лишава ръководството да реагира своевременно. Оттам смятат, че министър Денков "вероятно е подведен, макар и несъзнателно", тъй като част от цифрите категорично си противоречат. "Ако той наистина твърди, че от 8 млн. са върнати 1 и откраднати 7 млн., то това означава, че за последните 3 г. дружеството не е работило изобщо. Ако това е така, къде е бил принципалът и защо МОН не е реагирало тогава", питат те.

"Само за месеците на управление на министър Денков и с неговия подпис УОС е получило 1 710 000 лв. срещу предоставени фактури, от които 570 000 за времето, в което дружеството е одитирано. В случай, че одиторите са имали някакви съмнения за нарушения, е трябвало да спрат тези пари", гласи още изявлението. От дружеството твърдят, че са поели ръководството със задължения от 2.5 млн. лв., а в момента нямат текущи задължения. "Атаката точно в този момент оценяваме единствено и само като политическа битка между опоненти. В противен случай би било редно МОН да проведе среща с ръководството на УОС, да се запознае първо с проблемите, в т.ч. и изключително тежките последствия от ковид кризата", поясняват от УОС.

И атакуват МОН за новата програма за безплатни почивки. "В същото това време МОН пусна ваучери за по 100.00 лв. за нощувка в частни хотели, при 18 лв. възможност за почивка в базите на УОС и нанесе на дружеството недопустим удар чрез откровена нелоялна конкуренция. Такова действие тълкуваме като умишлено водене на дружеството към фалит или откровен непрофесионализъм", казват оттам.

 

Още по темата