Медия без
политическа реклама

Започва масова проверка на телекомите и кредитните институции

На прицел са неравноправни клаузи в типовите договори и ползването на личните данни на потребителите

14 Окт. 2022
БСК

Започва проверка на телекомите и кредитните институции за евентуални нарушения на правата на техните клиенти. 

Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) ще проверят договорите, сключвани с киенти, за използването на неравноправни клаузи и доколко са защитени правата на потребителите като субект на лични данни съгласно действащия регламент в ЕС. КЗП и КЗЛД ще направят проверка и на онлайн платформите за търговия и на информационни сайтове относно това как те събират и обработват лични данни чрез т.нар. „бисквитки“ и евентуалното им използване за прилагането на нелоялни търговски практики.

В официалното съобщение се каззва, че "КЗП работи активно за намаляване на натрупаното с години социалното напрежение от прилагането на неравноправни клаузи в потребителските договори и използването на нелоялни търговски практики като способ за продажба".

Телекомите и кредитните институции ще трябва да предоставят всички свои общи условия и типизирани договори, с които работят, за да се прецени дали в тях има неравноправни клаузи, или такива увреждащи правата на физическите лица по Регламента за защита на личните данни.

"Тъй като потребителските договори са предварително изготвени от търговците, типизирани и предназначени за множество сделки с неограничен брой потребители, намесата на двете институции е необходима за внасяне на спокойствие у потребителите, че са защитени техните права. Наличието на неравноправни клаузи и такива, увреждащи личните права като субект на лични данни, реално поставя потребителите в невъзможност да са в справедливи отношения с търговците. И те нямат реален способ да влияят върху съдържанието на договорите тъй като те са предварително изготвени от търговците", се  казва още в съобщението.

 

ОЩЕ ПРОВЕРКИ

КЗП започва проверки и на продажбите на дърва за огрев, дървесни пелети и въглища. Тук пък ще се следи дали търговците предоставят информация за основните характеристики на стоките, дали има данни за търговеца, крайна цена, условия за доставка или плащане, етикетиране, обозначаване на цените и допълнителни услуги, ценоразпис, издаване на документ за покупка и т.н.. 

Ще се проверява и качеството на пелетите спрямо относимите стандарти за пепел и калоричност. Проверките ще продължат до средата ноември.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата