Quantcast

Медия без
политическа реклама

Зам.-министър сигнализира ГДБОП за милиони за инсинератори

Иван Христанов е подал сигнал и за ощетяване на държавата с поръчка на ваксини

02 Авг. 2022
"Държавата е ограбвана нагло и безогледно над 10 г.", казва Христанов

Малко преди да бъде освободен като зам.-министър на земеделието Иван Христанов е подал сигнал в ГДБОП за злоупотреби от страна на Агенцията по безопасност на храните, чиито действия са облагодетелствали частни инсинератори.

"И за довиждане...Внесох в ГДБОП сигналите за инсинераторите, за които АДФИ и ДФЗ вече са заявявали позиция по злоупотреби, и по които реакция не е имало", съобщава той в профила си във фейсбук.

Преди няколко дни той заяви пред Би Ти Ви, че сигналите без приложенията са 150-200 страници. В ГДБОП също са имали информация и са сезирали прокуратурата, но той е скептичен за работата й, тъй като е бездействала по други сигнали. 

"Не един директор, а множество лица от БАБХ в продължение на доста години са облагодетелствали частни оператори. За последните 5 г. говорим за 60 млн. лв, които са изплатени към тези инсинератори въпреки редица тежки нарушения...под тежки нарушения имаме предвид липсващи животни, животни, които уж са инсинерирани, това е по-сложната дума за изгорени или обезвредени, които са инициирани между 30 и 400 дни, след като те официално са заведени", заяви Христанов.

Той заяви, че проверките за дейността на инсинераторите са били формални, а служители на БАБХ не са се опитвали да спазят вътрешните процедури и законите, за да гарантират интереса на държавата. По думите му във всяка областна дирекция на БАБХ е имало поне по един човек, който е позволявал тези действия. "Те са имали тартор, който е бил в централата и е организирал цялата схема", смята той.

Припомняме, че м.г. ревизия уличи БАБХ в тежки нарушения за милиони. Агенцията за държавна финансова инспекция установи сериозни пороци в обществените поръчки на БАБХ във връзка със справянето с африканската чума по свинете, за което й наложи санкции размер на 5.4 млн. лв. Още по темата, четете тук:

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) e установила тежки пороци в обществените поръчки на Българската агенция за безопасност на храните във връзка със справянето с африканската чума по свинете.  В отчета си за последното тримесечие на 2020 г.

ВАКСИНИ

Христанов съобщава и, че е внесъл в ГДБОП и сигнал за ощетяване на държавата с поръчка на ваксини, която е изпълнена, въпреки че "няма необходимост за голяма част от тях поради свръхзапас в складовете на БАБХ, за което е надлежно докладвано", както и че "ваксините са приети без да отговарят на условията на обществената поръчка за срок на годност, което поставя под риск тяхната пригодност към момента на употреба". "Държавата е ограбвана нагло и безогледно над 10 години", заключава Христанов.

 

 

Още по темата