Quantcast

Медия без
политическа реклама

Подставени лица на корпулентния бизнесмен Д.П. искат държавна земя на безценица

29 Ноем. 2023

В намерението на правителството да продаде през 2025 г. земя от държавния поземлен фонд не стои желание да се осигурят допълнителни приходи в бюджета, а да се прокара схема, която да облагодетелства един-двама души да изкупят държавна земя на безценица. Подобна схема ще влоши още повече структурата на земеделието в България, правейки големите още по-големи и водейки малките земеделци към бавна и трагична смърт.

Това заяви в предаването "(О)позиция" Иван Христанов, бивш заместник-министър на земеделието в правителството "Петков" и лидер на наскоро основаната партия "Единение".

Според Христанов "подставени лица, свързани с едно лице, известно с прозвището "Държавно предприятие", са започнали да изкупуват компенсационни бонове не през борсата, а от частни лица, за да могат да изкупят земята, която държавата смята да пусне на търгове за продажба. "Този човек е известен и като корпулентен бизнесмен. Знаем кой е този човек, той е в парламента и коли, и беси", посочи Христанов.

Той отбеляза също така, че седмица преди министърът на финансите да изпрати към Министерски съвет и министерствата проектозакона за държавния бюджет за 2024 г. заедно с придружаващите го доклади и прогнози, на фондовата борса цената на компенсационните бонове рязко се е вдигнала. "Някой е започнал да се снабдява с компенсационни бонове седмица по-рано, знаейки какво е заложено в бюджета. Това допълнително засилва убеждението ми, че става въпрос за схема, планирана за 2025 г.", посочва Христанов.

Бившият заместник-министър на земеделието припомни, че има законова забрана от държавния фонд да се дава под наем повече от 10 хил. дка земя, именно за да се избегне заграбването й от шепа хора. "Очакваните от министерството на финансите приходи от 340 млн. лв. обаче означават, че трябва да бъдат продадени 700 000 дка, което е около 20% от обработваемата държавна земя. При това купувачите ще я купят само на половината от пазарната й стойност, защото по закон 60% от тази земя трябва да бъде продадена чрез компенсационни бонове, и само 40% - в брой.

"Чуват се гласове, че държавата не може да не изкупи тези бонове и че собствениците им трябва да бъдат компенсирани за това, че навремето не са си получили земите си. Тук обаче изобщо не се гони удоволетворяване на обществения интерес", убеден е Христанов.

Още във видеото:

- Какви земи има в държавния поземлен фонд и какво е предназначението му

- Какво се случва с контрола на вноса на хранителни стоки през ГКПП "Капитан Андреево"

Още по темата