Quantcast
Временният кабинет също скочи срещу вноса на зърно от Украйна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Временният кабинет също скочи срещу вноса на зърно от Украйна

България поиска от ЕК мерки заради смущения на пазара
7 675
 pixabay.com

Временното правителство на Гълъб Донев у нас скочи в защита на зърнения монопол и по специално срещу вноса на зърно и най-вече слънчоглед от Украйна. Това става ясно от искането на България към Европейската комисия (ЕК) да приложи извънредни мерки заради смущенията на зърнения пазар. Позицията на страната ни беше представена от заместник-министъра на земеделието Георги Събев на неформално заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което се провежда в периода 14-16 септември 2022 г. в Прага. Стъпката на служебния кабинет дойде почти веднага след протестите в сряда на едрите фермери, издигнали същите искания.

„Смущенията на пазара на слънчоглед, будят безпокойство в страната ни. След временното либерализиране на търговията, съгласно Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, до средата на август има внесени над 650 000 тона маслодаен слънчоглед с произход Украйна. Това количество се доближава до равнищата на внос за целия период на предходните две пазарни години. По тази причина българските земеделски стопани са поставени пред сериозни предизвикателства като затруднена реализация на произведения в нашата страна слънчоглед, ограничени складове за съхранение на зърното и съответните разходи, ценови натиск“, отбеляза българският аграрен заместник-министър.

След представената българска позиция, еврокомисарят Януш Войчеховски, благодари за предоставената информация и заяви, че се очаква ситуацията да се нормализира, след отварянето на преработвателната индустрия в Украйна. „Вашето искане ще бъде разгледано и анализирано“, уточни още комисарят по земеделие и развитие на селските райони на ЕК.

Събев заяви още в рамките на заседанието, че брутната продукция в животновъдство в България се свива в дългосрочен период в целия подотрасъл, а добавената стойност постоянно пада. Той обаче е пропуснал да припомни една от причините за упадъка на животновъдството, а именно многогодишното пренебрегване на сектора отпускането на много по-ниски субсидии, отколкото са получавали големите зърнопроизводители.

В социалните медии обаче много се коментират последните им протести. Пчелар апострофира във Фейсбук как същите тези зърнари са ликвидирали бизнеса на много хора, като са им изтровили пчелите с химикали, но сега са загрижени да няма във вноса от Украйна пестициди. Друг потребител от същата социална мрежа твърди, че в станалата жертва на руската агресия държава се произвежда качествената пшеница и слънчоглед. Трети пък изразяват учудване от факта, че трябва да се спира евтиният внос, който дава поне малък шанс цените на олиото например да се понижат.

 

 

Още

Пеканов очаква ЕС да се смили при оценяването на инфлацията ни

04.12.2022

606
България пази тайна какво оръжие праща на Украйна

04.12.2022

671
Нидерландия отряза България за Шенген, но ще пусне Румъния

02.12.2022

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

18212