facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Военният министър иска да забрани вноса на храни

Каракачанов предлага мораториумът да важи "до изчерпване на българската продукция"
Обновена
5 183
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
И министърът на военните дела реши да се намеси в "дисциплинирането" на хранителния бизнес.

Извънредното положение и напрежението очевидно се отразяват твърде зле на някои представители на изпълнителната власт.  Точно в разгара на коронакризата министри се захванаха да "регулират" един от малкото добре работещи сектори - търговията с хранителни стоки. След ексцентричните идеи на земеделската министърка Десислава Танева, която иска да принуди хипермаркетите да купуват продукти само от областта, в която се намират, и военният министър реши да даде мощен принос. Красимир Каракачанов смята, че вносът на чуждоземни храни трябва да се забрани  - до изчерпване на българските.

"Вицепремиерът по обществения ред и сигурността Красимир Каракачанов е внесъл в Министерския съвет четири спешни мерки за подпомагане на част от българския земеделски сектор", съобщиха от пресцентъра на ВМРО - партията, на която Каракачанов е председател. 

 

Предложението за мораториум върху импорта на храни "в сезона до изчерпване на българската продукция" е първата от "спешните мерки" на силовия министър и партиен ръководител. Другите две странни и несъвсем оформени идеи са: безпрепятствено придвижване на работниците до обработваемите земи - не се разбира кой ги препятства; - достъп на хората със земеделска земи до тях - отново не се разбира кой им реже достъпа. Каракачанов иска още схемата на заплатите "60:40" да се разшири, така че да се прилага и за селското стопанство  -  да важи за сезонните работници от земеделския сектор срещу предоставяне на трудов договор от страна на работодателя. Още с аранжирането на мярката 60:40 изрично бе обяснено, че тази държавна помощ няма да се допуска за агродейностите, защото те и без друго се субсидират - и със средства от ЕС, и от българския бюджет.

"Целта на промените е да подпомогне засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция, осигуряваща прехраната на българското население в условията на обявената пандемия от COVID-19. Предложенията са изработени след редица проведени срещи и разговори с производители на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и други и със специалния принос на аграрния експерт и производител Красимир Кумчев, посочват в прессъобщението си от ВМРО.

Преди дни мозъчният тръст на воеводите роди и други предложения - търговците, които подават прекалено много вносни стоки и отказват да вдигнат дела на "произведено в България", да бъдат наказвани с налагане на специален данък. 

 

Търговските вериги предлагат паркинги на родните фермери да ...Още преди ВМРО да се захване с агротемите, земеделската министърка Десислава Танева започна офанзива срещу големите търговски вериги в България. Тя извади проект на постановление, което задължава големите хипермаркети да разделят щандовете си на две - за вносни и за местни стоки, така че родното производство да заема поне 50%. Друг култов текст в проекта "Танева" закрепостява търговците, като ги принуждава да зареждат само от областта, в която се намират, и им забранява да купуват продукция от региони, които са извън  200-километровия радиус около съответния магазин.

Оказа се, че министър Танева е много ядосана на големите вериги, защото не били поели пред нея обещание да не вдигат цените по време на извънредното положение. Тя обясни, че щом бедни баби могат да даряват пенсии на болници, и едрите компании трябва да се настроят по-благотворително и да не се стремят към печалби. Не се разбра дали Танева е приканила и различните групи земеделски производители да не вдигат цените на продукцията си в тези времена на изпитания. 

Караниколов: Бюджет не се раздава, защото някой се е събудил с ...Междувременно и министърът на икономиката Емил Караниколов се присъедини към хора на популистите. Той пък поднови идеята за намаляване на ДДС за храните заради кризата - от 20 на 5 на сто. Странно е, че Караниколов предлага демагогски данъчни "революции"  - темата за сваляне на ставката, запазена марка на левите партии "БСП" и "Атака", е многократно обсъждана и отхвърляна, тъй като намаляването на ДДС изобщо не гарантира, че цените ще паднат. 

Цените обаче със сигурност ще се качат, ако се приложат екзотичните регулации на хранително-вкусовия сектор, предлагани от Танева и от Каракачанов.

 

Скандалът с приоритетното предлагане на български стоки се ...Сдружението за модерна търговия, което обединява големи компании като "Билла", "Лидл", "Кауфланд", излезе с пространна позиция срещу предлаганите от земеделското ведомство забрани, квоти и ограничения. "Регулациите" на практика са насочени срещу конкуренцията и ще доведат дефицити и скок на цени, се посочва в становището. 

Според търговските вериги българските храни не се нуждаят от държавна протекция - и в момента те успешно се състезават с вносните. Данните са красноречиви - присъствието на основните български храни в супермаркетите надвишава 50 процента.

 

 

39

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Танева: Няма нищо извънредно в процедурата на ЕК срещу България

17.05.2020

1434 15
Танева отсече: ЕК бърка, няма дискриминация на вносни храни

15.05.2020

1002 13
Фирмите за улов и преработка на риба ще бъдат подпомогнати с 16 млн. лв.

14.05.2020

МИЛА КИСЬОВА

216 1

Коментари

Страници

Lola the Kinks

 А КОГА ЩЕ ЧУЕМ ЗАЩИТНАТА МУ ПЛЕДОАРИЯ ЗА АФЕРИТЕ В МО, ПАСПОРТИТЕ И ДОГОВОРА С МАКЕДОНИЯ

https://svobodnoslovo.eu/%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b0%...

Интервал

Извънредното положение и напрежението очевидно се отразяват твърде зле на някои предсавители на изпълнителната власт.

Смея да не се съглася. Шкембе Войвода винаги е бил неадекватен и преди всякакви кризи и медийни драми. Постоянен е и това трябва да му се признае.

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

А затвор ,растрел?

Дайте я тук бг продукцията..на нормални а не "еко" цени

Nickolas

Сега е моментът за въвеждане на изходни визи. Как не се е сетил!

Chairman Meow
снимка на Chairman Meow

Най-абсурдната идея на министър Каракачанов за храната е, че има нужда да продължава да приема такава.

fractal
снимка на fractal

Всичката продукция на консерви и във военно временния запас защото не се знае кои страни ще имат нужда от провизии през следващата зима и могат да спрат износа си за България

Един офицер на кораб имал сладко от дюли и не се разболял от скорбут на кораба защото дюлите са богати на витамин с

Iberia
снимка на Iberia

Министърът на отбраната иска забрана на вноса "до изчерпване на българската продукция"

 

Начи според тюфлека, артелните и тиловото подсигуряване на армията, няма да се захранват с нови стоки, докато не се изчерпят количествата.

 

Обшто-взето това е казало дебелото черво.

Verbis verbis

Предлагам овреме да се засадят японски мушмули и артишоци, защото не се знаят запасите им.

ПГеоргиев

Хи, хи, след като изядем българските банани, портокали, ананаси, че и българските оранжерийни домати, дето все ги няма, ще внесем цитруси и зарзват от чужбина. Бравос, Кара! "Оправи" армията, та сега оправяш земеделието.

А Танева да не се офлянква, а да подхваща МВР, че и там еднааа... 

Luckbox

От милиционери, простаци, необразовани хора и мошеници какво може да се очаква. Единственият начин да се подкрепи българския бизнес и по-конкретно хранителната индустрия, е да се създаде среда да бъде конкурентна. Проблемът обаче е, че, за да се създаде такава среда, трябва да се въведат революционни за нашите кратуни практики като например да има работеща администрация, да се краде по-малко от еврофондовете, за да могат те да бъдат истински полезни, да се мисли дългосрочно, да не се рекетира бизнеса, да има прозрачна и стабилна посока на решенията, да си мисли повече за ефективността на тези решения, а не повечето от тях да бъдат проформа за замазване на очите на плебса.

 

Т.е. точно обратно на нещата, от които са изтъкани тия изроди - работа на парче, безумни решения, които се сменят през ден, тотална корупция, разпределяне на цели сектори на приближени на властимащите, феодализиране на цели общини, ужасна администрация, необразованост и неподготвеност на висши политици. Много зле.  Надежда няма. 

Verbis verbis

Смеете се вие, ама май не сте разбрали, кога оня паша от Давос,  Дойч ли беше, Шваба ли, каза „самозадоволяване„

И въобще нямаше предвид мануалните операции връз някои части на тялото.

dobadoba

Воедодата ми оправи петъка, ха-ха-ха!

Между другото, какво стана с окончателното решение на ромския въпрос?

⚓️

Stern

Малиии, и бананите ни вземат.

За какво ни е тази демокрация без тях?

Truncho
снимка на Truncho

Добре че не бара тоалетната хартия, че иначе демокрацията действително свърши...

 

Двете колони на демокрацията: Немаше банани, немаше тоалетна хартия.
 

TRENDA

Като се изчерпи какво правим

Oldten
снимка на Oldten

Тотално безумие!!! Този Индивид не знаели, че повечето от тъй наречените български стоки са така да се каже "морално остаряли" от първи и от втори род, като се научат да правят качествени стоки, те ще се търсят и продават, анадънмо? А да го попитам, чужденки ще може ли да .... през този период или трябва да караме само на родно, за да ни е по тъжно?

Wolf ACE

След поредицата от всякакви птичи, свински и кравЕ грипове, с активното участие на тия същите, дето сега си изсмукват идиотските предложения от ..., да не казвам откъде, комай само туршията остана "български продукт".

А пък като гледам "сферичния", станал военен министър по неведоми пътища, едва ли "тая шия е от туршия"...

Та какъв внос щял да забранява..?!

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Банани само по Нова година.И маслини за Великден.

Evasion

Само по Нова година, но пък български. Найс, а?

NEM2

Аз пък и мислех точно обратното - да се забрани износът ни, че да не се полакомят от външни оферти и да ни оставят без храна, ако се задълбочи още кризата.

Johnny2965

Една забрана вноса на храни никога няма да довете до изчерпване на храните, произведени в България. Просто производителите ще повишат цените им до степен, до която произвежданите количества ще са достатъчни.

Да вземем като пример свинското месо - за 2018 г. вносът му е възлизал на 122 078 тона, а родното производство на 82 316 тона. Представете си последствията при забрана на вноса. Първото от тях е поне двойно повишаване на цената. 

Калорифер

 
Нещастна, Българийо...
 
никой вирус не може да направи тoлкоз поразии, колкото шепа управленци като този, като Танева, като .... (попълнете сами)
 

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Този семпъл доносник на ДС не е учил достатъчно за да се бърка в пазарните отношения. Ще ни остави гладни по време на епидемия. Е тогава ......
марк

 

 

 

                                 Да вземем като пример свинското месо - за 2018 г. вносът му е възлизал на 122 078 тона, а родното производство на 82 316 тона. Представете си последствията при забрана на вноса. Първото от тях е поне двойно повишаване на цената. 

 

                           Първо , ти говориш за 2018г.. От тогава от същите тези некадърници бяха избити около 200 000 прасета и няколко хиляди глави ДРД напълно здрави . Та колко ли е останало родното производство ? Второ , според мен тук прозира мерака на някои олигарси и латифундисти (и Танева е латифундист) да присвоят една търговска площ в която нищо не са инвестирали . Ей така , от грижа за народа ,което е по лошо и от ленинският болшевизъм . И трето , нямам спомен ВМРО да са предложили нещо добро , смислено и работещо . Фоерверки и корупция - да но нищо друго .

Доц.Трътлев

👍

Evasion

Като заваляха простотии за български и вносни храни, за даряване на заплати и за работа без такива, та цяла карантина... и всичко това заради затворените кръчми и липсата на пласмент на оранжерийните краставици и свежите марули от Петрич... Ако можех да се присъедия към хора на простаците, щях да предложа великденските надбавки на пенсионерите да се изплащат в домати, краставици и спанак, родно производство, с нитратно съдържание минимум 10 пъти над нормата, буца българско бяло саламурено сирене, произведено в Мъглиж от китайско сухо мляко и виетнамско палмово олио + палка, произведен по стара добруджанска рецепта шпек, от румънски свински субпродукти и полско пилешко, та да им се издуят тумбаците на българските пенсионери... Ма не съм простак и не съм на власт, за това си трая...

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Много е трогателно, когато тези "либерални демократи", тези апостоли на либералната пазарна икономика, не спират да мечтаят за държавна намеса във всичко. Дори през средновековието църквата се е месила по-малко в живота на хората.

н16
снимка на н16

Военният министър иска да забрани вноса на храни

 

Като няма с кой да воюва, ще воюва с вносните храни. Или иска да връща и Кореком? И да свали малко, килограми. Че не е полезно за здравето. Пък и не отива на "военен пинистър", да мяза на кебапчия.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Той е!

sikoma

Лека полека импортозамещението ще ни застигне и нас. Какви превратности на съдбата. 😄

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×