Медия без
политическа реклама

Фирмите за улов и преработка на риба ще бъдат подпомогнати с 16 млн. лв.

Над 16 милиона лева ще получат риболовните фирми у нас, както и предприятията за преработка на рибни продукти, които заради коронакризата са преустановили временно улова или производството им е отбелязало спад. Това обяви министърът на земеделието Десислава Танева. Максималната помощ е до 80 000 лв. и тя е по Програмата за морско дело и рибарство, която е била преструктурирана заради коронавируса след одобрение от Брюксел.

"За първи път директни помощи по тази програма ще получат собствениците на близо 100 риболовни кораба в Черно море", заяви Емил Милев от сдружение "Черноморски изгрев". Той посочи, че в последните два месеца те не са работили заради срива на пазарите. "Основно защото туризмът спря, а това е основният пазар за прясна риба. Със 70% падна и пазарът на миди, а всичко това се отразява и на фабриките за преработка", обясни Милев.

От помощта обаче няма да може да се възползват собствениците на малките плавателни съдове за крайбрежен риболов, които не са изпълнили норматива за поне 120 дни в морето през последните 2 години. По думите на министър Танева такива са изискванията на Еврокомисията, които страната ни е успяла да коригира.

От Асоциация "БГ фиш" заявиха, че се подготвят да влязат в търговските вериги в страната. "След постановлението на земеделския министър за задължителна продажба на местни стоки в търговските вериги всички наши фирми получават ежедневни обаждания с искане да предложат стоката си в тях", заяви шефът на асоциацията Йордан Господинов.  Веригите обаче настоявали рибата и мидите да бъдат доставяни опаковани и етикетирани, а не насипно. Затова се изисквало време фирмите от сектора да организират процеса по опаковане. Предстои да заработи първото предприятие за опаковка на миди, заяви Господинов.

В Черно море има 34 вида риба, но само 10 вида са със стопанско значение, т.е. в достатъчни количества, така че уловът да е икономически изгоден, обясниха от бранша. Цаца, попчета, лефер, хамсия, чернокоп, черноморска акула и черни миди са най-много ловувани, като две трети от количествата се изнасят. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата