Медия без
политическа реклама

Властта обмисля данъчни отстъпки при покупка на електромобили

Целта е броят им да нарасне тройно до 2026 г.

29 Март 2022
Кръгла маса за енергийната ефективност в транспорта се проведе в русенския университет „Ангел Кънчев". Участие в събитието взеха заместник областният управител Людмил Христов, кметът на Община Русе Пенчо Милков и неговият заместник по комунални дейности Димитър Недев.
Кръгла маса за енергийната ефективност в транспорта се проведе в русенския университет „Ангел Кънчев". Участие в събитието взеха заместник областният управител Людмил Христов, кметът на Община Русе Пенчо Милков и неговият заместник по комунални дейности Димитър Недев.

За да се увеличи търсенето на електромобили, се обмислят различни преференции за собствениците като намаляване на данъци и въвеждане на стимули. Целта е до 2026 г. броят на регистрираните електрически коли в България да нарасне до 30 000.

Това заяви в Русе заместник-министърът на транспорта Владимир Върбанов, който участва на кръгла маса за енергийната ефективност в транспорта и перспективите за използване на нисковъглеродна енергия в Дунавския регион. Според Върбанов за да се намалят вредните емисии от транспорта трябва значително да се увеличи делът на електромобилите у нас. В момента регистрираните този тип автомобили в България са малко под 10 000.

До края на юни се предвижда пускането на ферибота между Русе и Гюргево, увери зам.-министър Върбанов. Възстановяването на Ро-Ро терминала в Русе бе едно от първите обещания на министъра на транспорта Николай Събев, като целта е значително да облекчи автомобилния трафик по Дунав мост.

„Заедно с Община Русе работим за бързо възобновяване работата на летището в града, като се очаква това да стане до края на тази година", заяви още Върбанов.

Правителството още в края на 2021 г. отпусна 2.6 млн. лв. на общината, но така и не стана ясно какви точно дейности ще бъдат финансирани с тази сума, така че летището "да започне да функционира".

"Предстои обследване на писта, избиране на наземен и летищен оператор, както и назначаване на персонал, отговарящ на всички изисквания при обслужването на летището“, разясни днес в Русе Владимир Върбанов. Запознати с проекта коментират, че това е трябвало да се случи до април т.г., както обеща министър Събев, а преди него и служебният министър на икономиката Даниела Везиева. В средата на 2021 г. българският авиопревозвач GullivAir заяви, че има намерение да експлоатира летището край с. Щръклево за вътрешни полети Русе – София. GullivAir е авиокомпанията, която започна да лети тези дни по линията София-Скопие.

В дискусията участваха още заместник областният управител Людмил Христов и кметът на Русе Пенчо Милков.