Quantcast
Ваучерите за храна да се вдигнат до 80 лева догодина, искат депутати | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Ваучерите за храна да се вдигнат до 80 лева догодина, искат депутати

Управляващите готвят поредно намаление на ДДС по искане на ресторантьорите
2 803
 Илияна Кирилова

Таванът на месечната сума, която работодателят може да даде под формата на ваучер за храна, да се вдигне от 60 лв. на 80 лв. Това предлага ГЕРБ между първото и второто четене на пакета данъчни промени от догодина.

Максималната месечна сума за ваучери за храна не е променяна повече от 10 години. Тъй като тя е освободена от данъци и осигуровки всяка година финансовото министерство определя в Закона за държавния бюджет квота за раздадените от работодателите ваучери. За догодина в приетия на първо четене бюджет са фиксирани 350 млн. лв.

Депутатите от ГЕРБ не посочват в мотивите си с колко ще трябва да нарасне тази квота, ако се завиши с 20 лв. месечният размер на ваучера за храна.

В същото време коалиционният им партньор НФСБ, начело с Валери Симеонов, внася предложение тази сума да скочи на 100 лв. от 2021 г. "Данъчното облекчение от 60 лв. на месец за ваучер на храна е фиксирано в законодателството още през 2009 г., когато предстваляваше 25% от минималната работна заплата. Тази стойност вече се е обезценила под 10% от минималната заплата", посочват от НФСБ. Според тях ваучерите за храна са най-подходящият стимул за работодатели и работещи, тъй като намаляват техните данъчни разходи и в същото време увеличават протреблението.

От НФСБ дори смятат, че е добре приложението на тези ваучери да бъде разширено  - за покупка на туристическа услуга в страната, например нощувки в хотели и консумация в ресторанти.

Най-вероятно всеки втори работодател ще увеличи месечната сума на ваучера до 100 лв., т. е. за около 250 000 работници, смятат от НФСБ. Затова според тях годишната квота от 350 млн. лв. трябва да бъде завишена на около 500 млн. лв.

ДИФЕРЕНЦИАЦИЯ

В Закона за ДДС депутатите от ГЕРБ прибавят доставката на храни за вкъщи в списъка със стоките и услугите с намалена 9% ставка. Облекчението бе обещано от премиера Бойко Борисов след поредна среща с недоволните ресторантьори. Според тях заради ограничителните мерки в условията на короновируса заведенията все повече ще развиват услугата предлагане на храна за вкъщи. Мярката обаче не е съпроводена с разчет колко ще струва това на бюджета.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Как законно да намалим данъците
Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от данъка върху доходите

25.12.2020

МИЛА КИСЬОВА

1605 4
Джо Байдън нарече обвиненията срещу сина му ''мръсна игра''

18.12.2020

956 9

Коментари

volog2

Добра новина.

ДАО Ц БУМ
снимка на ДАО Ц БУМ

че те сега минават 200 лв

много фирми дават тази сума.

dobadoba

Само за протокола :преди време малка сума пари(забравих вече колко) беше описвана във фиша като суми за храна. Без книжни хартийки(на купони ми приличат), без посредници. С тези ваучери редица фирми се явяват ключ между работодателя и работника, за което взимат... съответния процент, хех.

А е много добре парите да минават директно от работодателя към работника!

⚓️

Тези дни се вдигна олелия за фондация, плащала добри пари на служителите си.

Това с ваучерите е подобна работа - проценти от парите за пролетариата отиват в посредниците...

Andrij

Прав си.Част от сумата отива за администриране.Като се почне от издаването и разпространението на талоните,та чак до техния отчет.Пък и често е изнервящо докато чакаш касиерката да брои и да ги проверява.Нищо не пречи да бъде законодателно закрепено всяка фирма да може да раздава до определен % от мин. работна заплата като пари за храна.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

а ваучери за пиене?

 

Самата идея за ваучери е безумна.Столова храна в завод разбирам, другото е лафка на Ковачки в бобовдол

Влез или се регистрирай за да коментираш