Quantcast
Туроператори искат оставка и съд за здравния министър | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Туроператори искат оставка и съд за здравния министър

Препоръката на Кацаров да не се пътува до Турция, Гърция и Кипър довела до нови анулации на предплатени пътувания
3 568
 Илияна Кирилова
Има толкова страни, където ковид-ситуацията е далеч по-тежка, като Индия и Бразилия, защо точно Гърция и Турция, питат от Обединение "Бъдеще за туризма".

Обединение „Бъдеще за туризма“ поиска оставката на здравния служебен министър д-р Стойчо Кацаров, заради препоръката му да не се пътува до Турция, Гърция и Кипър. 

Нещо повече, сдружението, в което членуват туроператори и туристически агенти, ще потърси съдебна отговорност "за поредния удар, нанесен на най-тежко пострадалия от пандемията отрасъл" и заради анулираните и предплатени туристически пътувания до тези основни летни дестинации.

Според туроператорите действията на здравния министър водели до хаос, до недоверие и отлив на туристи в разгара на сезона. „Настояваме за тази оставка заради недомислените изявления, заради липсата на грижа от страна на настоящото правителство към фирмите, занимаващи се с изходящ туризъм, заради тоталната липса на адекватна кампания за поощряване на българските граждани да се ваксинират“, се посочва още в писмото до служебния премиер Стефан Янев.

От ОБТ обвиняват здравното министерство, че препоръчва едни и игнорира други дестинации. "Има толкова страни, където ситуацията е далеч по-тежка, като например Индия и Бразилия, защо точно Гърция и Турция", питат от сдружението.

Друга туристическа организация - Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация - разкритикува внесената от служебното правителство в НС актуализация на бюджета за тази година, защото в нея не били предвидени допълнителни пари за сектора. 

Като примери се посочват липсващи средства за дигитална национална реклама на туризма, които да достигнат "поне 1% от приходите в бюджета от туризъм за национална туристическа реклама", както и различни стимули, за да изберат чуждестранните туристи България за своята почивка. "Задължително трябва да се продължи програмата за получаване на 35-те евро за всеки доведен със самолет организиран турист и да се вземе постоянна нотификация от ЕК, така че мярката да има постоянно и предвидимо действие за поне 2 години занапред, за да могат туроператорите да калкулирпат  стимулите в своите програми и намаленията да стигнат реално до крайните клиенти", посочвах от БХРА. Асоциацията настоява 35 евро да се дава и за туроператори, които водят туристи и по суша. Освен това според тях трябва да се предвидят допълнителни 5 евро на доведен турист, които да се плащат след като приключи сезона.

За да се стимулира вътрешният туризъм е необходимо подобно на програмата за учениците да се отделят и средства за програма за възрастните хора, като се започне с медици, полицаи и учители. 

От БХРА продължават да настояват държавата да поема разходите за PCR и антигенни тестове на чуждестранните туристи, а тези, които са ваксинирани - да ползват намаления от услуги, като разликата се поема от бюджета.

Мярката 60/40 за запазване на заетостта за туризма трябва да се дофинансира до 80/0 и тези средства да бъдат предвидени в бюджета, като мярката остане в сила поне още 2 години, настояват още от БХРА. От асоциацията са притеснени, че не са предвидени компенсации за бизнесите, които може да бъдат затворени на регионален принцип. 

Още

Туристи с провалени през 2020 г. пътувания още си чакат парите

10.10.2021

МИЛА КИСЬОВА

975
Тръгва вълна от съдебни дела заради провалени почивки
Ресторантьори искат НАП да легализира бакшишите

03.07.2021

МИЛА КИСЬОВА

9901