Медия без
политическа реклама

Транспортни фирми плашат с 20% ръст на цените заради нови тол такси

От догодина винетките поевтиняват с 10% и годишната става 87 лв.

23 Юни 2022Обновена
От 1 юли товарните автомобили ще плащат тол такса и по второкласните пътища.
Илияна Кирилова
От 1 юли товарните автомобили ще плащат тол такса и по второкласните пътища.

Заради решение в последната минута на Министерски съвет цената на транспорта ще скочи с до 20%.

Това предупредиха от Камарата на автомобилните превозвачи по повод решението на правителството в сряда -  малко преди гласуването на вота на недоверие към него - да започне поетапно увеличение на тол таксите за изминато разстояние по магистрали и първокласни шосета.

Наред с това кабинетът одобри и въвеждане на реално таксуване за движението на тежкотоварните автомобили по второкласната пътна мрежа в страната. На практика се изпълняват идеите на министъра в оставка на МРРБ Гроздан Караджов от квотата развалилите управляващата коалиция ИТН.

ПО-ЕВТИНИ ВИНЕТКИ

За собствениците на леки автомобили обаче има добра новина. От 1 януари 2023 г. се предвижда намаление с по 10% на всички видове винетки за лекотоварни автомобили. Така годишната винетка от 2023 г. ще струва 87 лв. МС прие в сряда изменение на Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа.

НА ДВЕ СТЪПКИ

Поетапната актуализация на тарифата започва от 1 юли, когато тол таксите ще бъдат увеличени с половината от планираното. Следващата стъпка ще е от 1 януари 2023 г. и тогава ще бъде достигнат пълният размер на промените в тарифата за таксите.

от 1 юли тази година автомобилите между 3,5 и 12 тона, в зависимост от екокатегорията си, да плащат между 6 и 9 стотинки за изминат километър по автомагистрала. Тарифата за движение по пътища първи клас ще е между 5 и 8 стотинки на километър, а за второкласните пътища - между 2 и 3 стотинки. От 1 януари 2023 г. тол цените ще скочат съответно между 10 и 13 стотинки за магистрала, между 6 и 9 стотинки за първокласен път, а за второкласните пътища - между 4 и 7 стотинки на километър.

От 1 юли автомобилите над 12 тона, които са с 2 или 3 оси, според екокатегорията си, ще плащат между 16 и 20 стотинки за магистрала. Заплащането за преминаване по първокласен път ще е между 13 и 17 стотинки на километър, а по пътища втори клас - между 9 и 11 стотинки. От 1 януари 2023 г. тарифите ще бъдат от 26 до 30 стотинки за километър преминаване по автомагистрала, между 22 и 25 стотинки за пътища първи клас и между 19 и 23 стотинки за пътища второкласните.

При автомобилите над 12 тона с 4 повече оси цената на километър от 1 юли т. г. ще е в границите от 15 стотинки за второкласен път за превозно средство категория ЕВРО VI, EEV и 32 стотинки за категории ЕВРО 0,I, II при пътуване по магистрала. От 1 януари догодина цената ще е от 29 стотинки за второкласен път за най-високият евро клас и 43 стотинки за изминаването на километър по автомагистрала за товарен автомобил категории ЕВРО 0,I, II.

Според категорията на превозното средство и класа на пътя автобусите между 3,5 и 12 тона ще от 1 юли плащат между 1 и 5 стотинки за километър, а от 1 януари догодина между 2 и 8 стотинки. Тези с тегло над 12 тона - между 1 и 6 ст./км от юли и между 3 и 9 ст./км от догодина.

РЕАКЦИЯ

"Правителството не само, че отказа да се вслуша в транспортния бранш -  то отказа да изпълни и ангажиментите си да направи пълен одит на тол системата,  да разследва комисионните, които Националните доставчици на услуги получават и да промени модела, по който се съставят т.нар. компенсаторни такси", се казва в позиция на Камарата на автомобилните превозвачи.

В нея се посочва, че браншът е принуден да вдигне цената на транспортната услуга, която да покрие въпросното увеличение. "Десетки пъти предупреждавахме, че в момент на галопираща инфлация и неконтролируем скок на цените на горивата, увеличаването на тол таксите е крайно неприемлив вариант", казват от камарата.

Министърът на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов още от началото на управлението на правителството настояваше тол таксите за камиони и автобуси да бъдат увеличат, защото те са големите рушители на пътищата у нас. Въпреки това от въвеждането на тол системата през март 2020 г. парите да поддържане на пътната мрежа в страната се събират основно от винетките за леки автомобили.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата