Quantcast

Медия без
политическа реклама

Телекоми, "Пайнер" и "Балдаран" печелят европари

Ясни са първите 953 проекта, които ще бъдат финансирани от Плана за възстановяване

Министерството на иновациите и растежа обяви първите компании, одобрени да получат средства за технологична модернизация по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). От оценените общо 2423 предложения за инвестиции по тази мярка са класирани 953 проекта, които ще бъдат финансирани с близо 260 млн. лв. 

Сред успелите има доста известни имена като производителя  на алкохол "Черноморско злато", "Балдаран спринг" - компанията, която бутилира едноименната минерална вода, завода "Каучук", платформата "Уча.се", фирми от ИТ сектора като "Лирекс", "Нетера", "Комнет",  "Телекабел" и др.  

Популярната музикална компания "Пайнер медиа" също е сред класираните. На финансиране от ПВУ ще разчита и "Доли Медиа студио", в чиито студия се излъчва "7/8 тв"  - телевизията на шоумена политик Слави Трифонов.

 

Мярката "Технологична модернизация" е насочена към микро, малки и средни предприятия от четири икономически сектора: преработваща промишленост, ВиК и управление на отпадъци; създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения, професионални дейности и научни изследвания.

"Това са предимно производствените фирми – за лекарства, медицински изделия и уреди, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла и др. Допустими бяха още предприятия, които се занимават със събиране на отпадъци или с рециклиране на материали, филмови и телевизионни студиа, радиа, телевизии и информационни агенции, както и компании с архитектурна, инженерна или научноизследователска и развойна дейност", поясняват от МИР.

За микропредприятия общата безвъзмездна сума може да бъде до 180 хил. лв., за малки предприятия е до 350 хил. лв., а за средни – до 700 хил. лв.

Сега всеки от класираните кандидати ще бъде поканен да представи доказателства, че отговаря на изискванията, вкл. и за това, че е краен получател на средствата. а кандидатите, на които се отказва предоставянето на  финансиране, ще бъдат изпратени мотивирани решения с конкретните основания за отхвърляне, посочват от министерството.  

Повече информация тук: https://www.mig.government.bg/naczionalen-plan-za-vazstanovyavane-i-ustojchivost/tehnologichna-modernizacziya/

 

Втора мярка

Следващата по напредък процедура по ПВУ е за „ИКТ решения и киберсигурност“.  Подаването на заявки за финансиране приключи на 19 декември и сега предстои оценяване.  Подадени са близо 7 700 проектни предложения за над 146 млн. лв. Печелившите фирми ще бъдат обявени обяви на сайта на МИР до края на януари 2023 г.

 

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?