Медия без
политическа реклама

Танева призна за млечен гаф в постановлението за хипермаркетите

Агроминистърката се похвали, че в европарламента обсъждали български мерки за COVID-19

30 Апр. 2020
 Десислава Танева
Илияна Кирилова
Десислава Танева

Българското селско стопанство процъфтява под топлите грижи на правителството  - въпреки страховитата пандемия и глобална икономическа криза. Такова впечатление създаде извънреден брифинг на ресорния министър Десислава Танева днес по обяд. Тя отчете, че до момента у нас няма унищожена земеделска продукция заради свитите пазари (а в съседни страни имало) и че покрай Великден са заклани двойно повече агнета в сравнение с миналата година.

Танева обясни още, че след правителствената намеса и приемането на постановлението за повече място за българските храни  големите хипермаркети и малките агропроизводители вече си говорят по-добре. Тя даде пример с конкретна верига, която разпратила есемеси до собственици на черешови градини с въпрос готови ли са да предават стока. 

Министърката обаче призна, че постановлението, което бе прието само преди дни след ожесточени спорове и с множество промени в първоначалните текстове, отново ще се коригира. Причината - неизпълними задължения за млечните продукти. Според МПС-то търговските вериги са длъжни да продават 90% млечни продукти, произведени от 100% българско мляко. Това обаче е невъзможно, тъй като местното млекопроизводство е недостатъчно и от години преработвателите залагат на вносна суровина, вкл. и на сухо мляко. Екипът на Танева явно най-накрая е осъзнал грешката и вече готви "кръпка " на току-що приетото постановление, с която ще намали процента за родно сурово мляко в състава на сирената и кашкавалите.

 

ОТЧЕТ

По време на брифинга Танева изрецитира като старателна отличничка всички мерки, които се изпълняват в България по Програмата за развитие на селските райони, и изброи всички основни субсидии по отрасли, като няколко пъти изтъкна, че тази информация е видна и на сайта на министерството.

Освен това се похвали, че в европарламента се обсъждат български предложения за допълнителни антикризисни мерки за селското стопанство в ЕС, вкл. и "хоризонтална мярка COVID-19". Министър Танева обясни, че ще даде подробности, когато българските идеи бъдат гласувани и приети.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата