Медия без
политическа реклама

След случая с Горанов НАП ще провери всички лизингови коли

"Нещата не са толкова прости, както се опитаха да ги обяснят някои", коментира вътрешният министър

21 Дек. 2021Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Владислав Горанов

Национална агенция за приходите започва проверки на лизингополучателите на леки автомобили. Това съобщиха от приходната агенция два дни след случката с бившия министър на финансите Владислав  Горанов, който бе спрян на границата със Сърбия, тъй като се оказа, че управляваният от него джип "Тойота" е издирван от Интерпол. От компанията-лизингодател обявиха, че става дума за клонинг, а автомобилът, шофиран от Горанов, е чисто нов.

В хода на кампанията НАП ще извърши анализ на вида на леките автомобили, предоставени на лизинг, размера на заплатените лизингови вноски от страна на лизингополучателите и съпоставянето им с декларираните от тях доходи.

Заедно с тези мерки НАП ще продължи наблюдението на лица, закупили автомобили от висок ценови клас. При установени несъответствия между декларираните доходи и направените разходи ще бъдат възложени контролни производства.

Обичайно при извършване на проверки и ревизии за съответствие на имущество и доходи данъчните оценяват цялото налично имущество на домакинството – имоти в страна и чужбина, превозни средства, банкови влогове, издръжка на живота, включително екскурзии в чужбина, като извършените разходи се съпоставят с официално декларираните доходи, обясняват от НАП. Ако стойността на имуществото надвишава доходите, недекларираната разлика се облага с данъци и осигуровки за последните 5 години заедно с лихвите, а когато има данни за данъчни или осигурителни престъпления, НАП сезира прокуратурата за започване на наказателно производство. 

Бившият министър на финансите в правителството на ГЕРБ Владислав Горанов се е прибрал от Сърбия около 15:00 часа днес. БНР съобщи, позовавайки се на свои източници, че той е спрян за даване на сведения пред служители на МВР на граничния пункт "Калотина".

"Без да изпадаме в детайли, нещата не са толкова прости, както се опитаха да ги обяснят някои заинтересовани", коментира днес случаят вътрешният министър Бойко Рашков. Той отказа подробности, но запитан дали Горанов наистина е ползвал "клониран" автомобил, отговори с въпроси - "защо така бързо реагира онзи, който е продал автомобила и използва думата "клониране"? Откъде знаят за клонирането, за тази ли кола става дума, или не, къде е истинската кола, нека помогнат на разследването в случая".

Колкото до поведението на служителите на граничната полиция, които са оставили Горанов да обърне и да се върне във вътрешността на страната, в момента тече проверка. Рашков обеща, че обществото ще бъде информирано за резултатите й.

Бившият финансов министър в правителството на ГЕРБ - Владислав Горанов, е направил опит да напусне страната с джип, който е бил обявен за международно издирване, съобщи БНТ. От пресцентъра на МВР потвърдиха, че има такъв случай.

 

Още по темата