Медия без
политическа реклама

Ще се возим на китайски двуетажни влакове

Консорциум начело с базирана в Германия фирма е единствен кандидат за поръчката на МТ

Това е влакът чудо на китайската CRRC, работещ с водородно гориво. Развива до 160 км/ч. Отделя като отпадък само вода. Може би някой ден и у нас ще се движат такива мотриси...
Това е влакът чудо на китайската CRRC, работещ с водородно гориво. Развива до 160 км/ч. Отделя като отпадък само вода. Може би някой ден и у нас ще се движат такива мотриси...

Конкурсът за доставка на екзотичните за България двуетажни влакове може да се окаже първият успешен след серия провали на обществените поръчки за обновяване на железниците. 

Вече трета година Министерството на транспорта се опитва да намери доставчици на модерни машини, разчитайки на солидни средства от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост. Става дума за няколко "лота" -  35 електрически мотриси за дълги разстояния, 7 двуетажни мотриси за крайградско движение, 20 пуш-пул състава, 18 маневрени батерийни локомотива, 108 комплекта ETCS бордово оборудване за модернизиране на управлението на влаковете.

Дотук обществените поръчки все удрят на камък. Има серия от прекратени процедури - заради жалби, съмнения за нередности или недостатъчен интерес.

Срокът за подаване на оферти за двуетажните влакове (предметът на поръчката е: „Доставка на 7 броя двуетажни нулевоемисионни електрически мотрисни влака, с капацитет от минимум 300 седящи места, поддръжка за срок от 15 години и обучение на персонал“, изтече на 8 януари. 

От четирите компании, които МТ покани за участие, три са се отказали. Подадено е само едно предложение - според регистъра на обществените поръчки то е от консорциум 7 DDEMU. Самата оферта е подписана от Vossloh Rolling Stock. Компанията е базирана в Киел, Германия, но всъщност е китайска. През 2020 г. CRRC Zhuzhou Locomotive (част от China Railway Rolling Stock Corporation) купи германската Vossloh. 

Офертата за двуетажните влакове изглежда доста атрактивна като цена - при прогнозна стойност на поръчката 410.5 млн. лева без ДДС предложението на единствения кандидат е само за 250.2 млн. лв. без ДДС. Сега предстои тръжната комисия да се произнесе.  

Китайската CRRC Zhuzhou Locomotive бе самостоятелен участник в прекратения търг за доставка на 20 едноетажни влака. Сега тече процедура за пряко договоряне, като транспортното ведомство е отправило покана именно към CRRC Zhuzhou Locomotive CO, както и към испанската Patentes Talgo SL, припомня Economic.bg.

 

Кой е в 7 DDEMU?

Такава компания във фирмените регистри няма. Което означава, че 7 DDEMU е обединение, създадено не по Търговския закон, а по Закона за задълженията и договорите (във втория случай е по-трудно да се разбере кои са участниците). Министерството на транспорта не желае да обяви кои дружества влизат в 7 DDEMU, съобщи сайтът Economic. Тази непрозрачност навява подозрения, че в обединението участват и български фирми, които имат причини да не се афишират. Отдавна се говори, че известен олигарх проявява интерес и към жп сектора, в който предстои да бъдат налети буквално милиарди - от европейския бюджет и от българския. 

Разбира се, ако се стигне до подписване на договор, ще стане ясно кои са партньорите и подизпълнителите на Vossloh в консорциума. 

Иначе избраното име - 7 DDEMU - е лесно за декодиране - 7 е броят на влаковете, DD означава двуетажни (Double-decker), а EMU е съкращението за електрически мотрисни влакове. 

 

Поглед към бъдещето

Миналото лято китайската China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) представи най-бързия задвижван от водород градски влак в света. Той развива до 160 км/ч, докато пределната скорост на френската Coradia iLint е 140 км/ч.

Китайското чудо разполага със система за сигурност с няколко хиляди сензора от различни видове и размери, която следи за безопасността на водородните бутилки и горивните клетки. 

 

Още по темата