Медия без
политическа реклама

Над 600 автобусни фирми още не са получили и 1 лев помощ

09 Дек. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Министерството на транспорта съобщи, че вече е одобрило първите 208 заявления на автопревозвачи за COVID-грантове за близо 14 милиона лева. Общо 639 автобусни фирми кандидатстваха в края на октомври за безвъзмездната помощ, чиято цел е да ги подпомогне в усложнената коронавирусна обстановка и ограничените по време на извънредното положение пътувания.  Кризата се вихри от март и автобусните превози бяха сред най-сериозно ударените. Но на практика досега те не са получили и лев от спасителните траншове, които им се обещават от пролетта.

Общият бюджет на безвъзмездната помощ е 30 млн. лв. Парите са от ОП "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК). Размерът на грантовете варира от 3000 лв. до 450 000 лв. в зависимост от оборота на компанията (8% от оборота).

С намерението евросредствата да стигнат по-бързо до фирмите процедурата бе променена - парите от ОПИК се дават на Министерството на транспорта, което да ги разпредели на превозвачите.  Кога ще бъдат подписани договорите с първите 208 одобрени и кога ще бъдат раздадени парите - не става ясно от съобщението на Министерството на транспорта. Оттам обещават останалите кандидати да бъдат оценени "в максимално кратки срокове".

Подкрепата за автобусния превоз, който е сред най-засегнатите от пандемията сектори, бе обещана още през юни. Преговорите с ЕК обаче бяха тежки, защото Брюксел поиска от България да докаже необходимост от това подпомагане, тъй като "Зелената сделка" разглежда този вид транспорт като силно замърсяващ.

По всичко личи, че дори одобрените вече 208 фирми реално ще получат парите в самия край на годината, ако не и след това. А останалите две трети ще има да почакат още. 

 

Сред първата група одобрени има и съвсем малки, и средни компании.  Размерите на помощите варират от няколко хиляди до  450 000 лева. По-значителни суми ще получат "Елит 94 - М. Павлов", "Стойчев и син - ДС", "Перота холдинг", ЕТ "Импорт-Експорт 200 - Величко Велков" и др. 

Още по темата