Медия без
политическа реклама

МТ ще похарчи 1.2 млн. лв. за екскурзии на блогъри и "експедиенти"

За пореден път държавната програма за туристическа реклама залага на трипове за медии

БСК

Министерството на туризма се кани да похарчи седемцифрена сума за организиране на рекламни пътувания из страната за журналисти, блогъри, влогъри, инфлуенсъри и експедиенти. Обществената поръчка за опознавателните екскурзии, познати като Press & FAM Trips, е част от Годишната програма за Национална туристическа реклама, става ясно от съобщение на сайта на МТ.  За подготовката и провеждането на триповете са отредени 1.2 млн. лева с ДДС - от бюджета на ведомството, тоест от джобовете на българските данъкоплатци.  

Кандидатите за финансиране трябва да организират групи от репортери, снимачни екипи, блогъри и т.н., да ги разведат по интересни маршрути, като им осигурят транспорт, хотели, храна, екскурзовод, брошури, а после участниците в туровете трябва да споделят със своите читатели, зрители и последователи видяното и преживяното. 

За съжаление новината, анонсирана от министерството, звучи като "дайте да похарчим едни пари". А използването на термини като "ескпедиенти" (означава буквално "участници в експедиции") внася комичен елемент,  тъй като в България думата е по-позната като име на препарат срещу листни въшки ( "Експедиент 10ЕК").

Организирането на рекламни турове - за наши и за чужди медии, инфлуенсъри, експедиенти и прочее, е стар "специалитет" на ресорното ведомство. Подобни обществени поръчки се пускат почти всяка година, като досега не е имало случай някой министър да отчете резултатите и ползите от харченето на публичните пари.

Условията за конкурса, анонсиран сега от МТ, все още не са публикувани в регистъра за обществените поръчки. Не става ясно имат ли изобщо фокус тематичните турове и какво точно иска да популяризира министерството - възможностите за ски и летен туризъм, за лов и риболов, голф игрищата, богатството на лековити минерални води и СПА курортите, еко- и приключенски туризъм,  църкви и манастири, фолклор и занаяти, резервати, история и архитектура?  

В края на миналата година министерството пак пусна подобна поръчка, насочена към чуждестранни журналисти, блогъри и инфлуенсъри. Месеци по-късно процедурата, която вече бе напреднала до класиране след отварянето на ценовите оферти, изненадващо бе спряна заради пороци. Оказа се, че възложителят е пропуснал да уточни важни критерии и изисквания към участниците - например колко публикации, излъчвания, видеа трябва да се появят след провеждането на рекламните разходки и в какви срокове.

Този път конкурсната комисия се е постарала да постави по-ясни изисквания за отчетност, като цялата отговорност за интерпретация на резултатите е в ръцете на тези, които ще ги отчитат - изпълнителите.

На сайта си МТ посочва  някои от заложените условия: 

  • Съставяне на подробна програма на пътуванията;
  • изпращане на покани до журналисти, снимачни екипи от значими печатни и електронни медии със специализирани туристически рубрики или предавания, експедиенти и други участници от съответните пазари;
  • Подписване на договор/споразумение с участниците в тура относно техните ангажименти при участието им в опознавателната обиколка и за определен период след провеждането ѝ във връзка с представянето и рекламирането на дестинация България.  Залагат се и минимални изисквания към всеки един от участниците в туровете;
  • Управление на кампаниите и комуникационните материали, създадени в рамките на обиколките и/или след тяхното провеждане, и контрол върху съдържанието;
  • Мониторинг на резултатите от пътуванията, включително пълен клипинг на публикациите и представяне на подробен отчет и анализ на ефективността от проведените опознавателни обиколки и посещения, използвайки специфичните съгласно всеки комуникационен канал метрики;
  • Подготовка на информационни и PR материали за всеки тур/посещение и др.

Туристическият бранш и министерството редовно се оплакват от малкото пари, които бюджетът отпуска за представянето на България като рай за отдих и пътувания. Проблемът е, че и малкото пари се харчат непрозрачно и почти никога не става ясно кои финансирани идеи и проекти наистина вдигат интереса към прелестите и богатствата на страната ни и кои са "пари на вятъра".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата