Медия без
политическа реклама

Търсят се нови шефове на БДЖ, пристанище Бургас и Български пощи

Министерството на транспорта обяви конкурс за общо 9 държавни дружества

20 Окт. 2022
Очаква се поредна смяна на ръководството на БДЖ.
Илияна Кирилова
Очаква се поредна смяна на ръководството на БДЖ.

Министерството на транспорта и съобщенията обяви конкурси за избор на членове на органите за управление в 9 държавни дружества. Конкурсите се обявяват за предприятията, в които към настоящия момент членове на органите за управление са назначени без конкурсна процедура, съобщиха от ведомството.

С конкурс трябва да се наемат петима членове на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ". За трима от тях процедурата ще се проведе от министъра на транспорта и съобщенията, а за двама - от Агенцията за публичните предприятия и контрол.

Търси се нов представител в Съвета на директорите на "Пристанище Бургас" ЕАД, както и двама членове на борда на "Български морски квалификационен център" ЕАД.

Петима членове на борда на "Български пощи" ЕАД също трябва да бъдат избрани с конкурс. Трябва да се попълнят и директорските бордове на "Съобщително строителство и възстановяване" ЕАД, представители на държавата в "Транспортно строителство и възстановяване" ЕАД, "Летище София" ЕАД и "Летище Пловдив" ЕАД, както на както и на новосъздаденото дружество "България Хели Мед Сървиз" ЕАД.

Откриването на процедурите за конкурсен избор на директорските позиции е във връзка с изпълнение на Плана за действие с мерки за адресиране на последващите ангажименти на България след присъединяването във Валутния механизъм II (ERM II) и на други свързани политики, посочват от МТС.

"Очаквам в конкурсите да участват кандидати с опит, експертиза и висок професионализъм", коментира заместник министър-председателят и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Кандидатите трябва да отговарят на няколко изисквания. Те трябва да имат висше образование със степен "магистър" от широк кръг специалности, сред които право, финанси, икономика, счетоводство, маркетинг, бизнес администрация, транспорт, логистика, техническа специалност, национална сигурност. Трябва да имат и най-малко 5 години опит на ръководна длъжност

Освен българи в конкурсите могат да участват и чужденци, ако са от ЕС, Швейцария, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата