Медия без
политическа реклама

Премахва се психопрегледът за шофьорите в обществения транспорт

Малцина не го издържат, а пък носи голяма административна тежест, мотивира се зам.-министърът

11 Септ. 2022
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Едно от основните изисквания към шофьорите от обществения транспорт - на автобуси, камиони и таксиметрови автомобили, ще бъде премахнато.

Става въпрос за задължителния преглед за психологическа годност, който сега трябва да се преминава на всеки три години. Предложението на министерството на транспорта, публикувано в портала за обществени консултации, е психопреглед да се преминава само от шофьорите, които са загубили книжката си или са уличени в управление в нетрезво състояние.

Проектопромените са в Наредбата за изискванията за психологическа годност и са подписани от зам.-министъра на транспорта Николай Найденов. 

Сега действащата Наредба (от 15 май 2006 г.) повелява водачите на камиони, автобуси и таксита да минават психологически преглед на всеки 3 години. А тези, които са над 65-годишна възраст, трябва да се преглеждат всяка година.

Промените се правят по искане на бизнеса, пише в мотивите си зам.-министърът ("През последните няколко години непрекъснато постъпват предложения от браншовите организации в областта на автомобилния транспорт с предложения за отмяна на това изискване").

В мотивите се изтъква също така, че при психопрегледите се открива много малък процент (0.1%) шофьори с психични отклонения, но не става ясно дали това се дължи на формалното провеждане на тези прегледи или наистина има толкова малко водачи, които не отговарят на изискванията:

"Статистиката показва, че за периода 01.01.2021 г. – 31.12.2021 г. са регистрирани 72 077 психологически изследвания на 70 797 водачи на територията на цялата страна. Общият брой лица, на които през 2021 г. не е издадено удостоверение за психологическа годност е 73, което представлява 0,1 % от подложените през 2021 г. на психологическо изследване 70 797 броя водачи. Видно от посочените данни, за значителна част от изследваните водачи психологическото изследване не регистрира данни водачът да представлява потенциална опасност за движението по пътищата".

Според зам.-министъра на транспорта, нямало причини да се предполага, че да шофираш превозно средство в обществения транспорт поражда "конкретни рискове за пътната безопасност", че "да бъдат подлагани периодично на психологическо изследване водачите, които извършват такива дейности".

Освен това периодичният прегред "представлява допълнителна административна тежест за водачите и превозвачите, без да води до значително повишаване на пътната безопасност", смята Николай Найденов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата