facebook
twitter

Икономика

"Български пощи" продължават да трупат загуби

374
Илияна Кирилова

На фона на амбициозния правителствен замисъл "Български пощи" да разпространяват и продават вестници и списания от януари идната година държавното дружество продължава да е на загуба. Компанията, която е под шапката на транспортното министерство, излиза на минус от 6.4 млн. лв. към края на септември тази година. Добрата новина, ако все пак има такава, е, че пощите топят загубите си с малко - за същия период на миналата година дружеството е имало загуби от 7.6 млн. лв., показва финансовият му отчет.

Най-голям дял в разходите на пощите заемат заплатите, социалните осигуровки и надбавките. За отчетния период те са в размер на 78.4 млн. лева при 8655 служители. От дружеството изтъкват, че са оптимизирали персонала, но в същото време е трябвало да актуализират възнагражденията заради повишението на минималната работна заплата от 1 януари тази година. Няма анализ как поредното увеличение на минималната заплата от началото на идната година, както и планираното поемане на нови дейности ще се отразят на финансите на пощите. Разходи са се натрупали и заради банкови такси, комисиони, лихви по кредити и др., става ясно още от отчета.

От пощите отчитат спад от близо 20% на приходите от продажба на пощенски марки - отрицателна тенденция, която продължава от началото на предходната година. За сметка на това обаче универсалната пощенска услуга бележи ръст от 5.5% в сравнение с данните за 2018 г.

Това явно не е достатъчно, за да попълни бюджета на "Български пощи". Затова от 1 ноември дружеството вдигна с до 20% цените на част от услугите си. Промяната засегна както кореспондентските пратки, така и изпращането на малки пакети, които се доставят по възможно най-бързия начин чрез услугата "с предимство".

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Петафлоп

12.12.2019

199
По кожа

10.12.2019

350
Бананът на Тръмп

28.11.2019

421

Коментари

Илиан Мавров156...

Няма как при наличието на жестока конкуренция да отказват доставка на промишлени стоки-спрейове,химикали  и т. н.Обработката на пратките им също е бавна, имат мноооого и на брой и като качество нелюбезни и некомпетентни служители.Това лято си изпратих картичка от Синеморец до София.14 дни след като се прибрах отидох в пощ. клон по местоживеене и помолих за справка кога ,как се събира пощата от това населено място и какъв е пътя на картичката, могат ли да се обадят в Ахтопол или Созопол-"Ми аз ако за всяка картичка звъня насам-натам, кой ще ми плати GSM-а ?"Е картичката все пак дойде-за 29 дни от пускането и в Синеморец до София- ако министъра Желязков иска мога да му предоставя доказателства-снимки и клеймо на картичката.

kaily
снимка на kaily

Ми в една Франция хората ползват неограничени разговори, СМС, ММС и 20 Гб интернет за 5 евро на месец и безсрочен договор, който кой знае защо не щат да прекъсват, нищо че могат по всяко време, за разлика от българските. Взимате си френски номер и си говорите с пощите на воля.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×