Медия без
политическа реклама

"Български пощи" продължават да трупат загуби

18 Ноем. 2019РУМЯНА ГОЧЕВА
Илияна Кирилова

На фона на амбициозния правителствен замисъл "Български пощи" да разпространяват и продават вестници и списания от януари идната година държавното дружество продължава да е на загуба. Компанията, която е под шапката на транспортното министерство, излиза на минус от 6.4 млн. лв. към края на септември тази година. Добрата новина, ако все пак има такава, е, че пощите топят загубите си с малко - за същия период на миналата година дружеството е имало загуби от 7.6 млн. лв., показва финансовият му отчет.

Най-голям дял в разходите на пощите заемат заплатите, социалните осигуровки и надбавките. За отчетния период те са в размер на 78.4 млн. лева при 8655 служители. От дружеството изтъкват, че са оптимизирали персонала, но в същото време е трябвало да актуализират възнагражденията заради повишението на минималната работна заплата от 1 януари тази година. Няма анализ как поредното увеличение на минималната заплата от началото на идната година, както и планираното поемане на нови дейности ще се отразят на финансите на пощите. Разходи са се натрупали и заради банкови такси, комисиони, лихви по кредити и др., става ясно още от отчета.

От пощите отчитат спад от близо 20% на приходите от продажба на пощенски марки - отрицателна тенденция, която продължава от началото на предходната година. За сметка на това обаче универсалната пощенска услуга бележи ръст от 5.5% в сравнение с данните за 2018 г.

Това явно не е достатъчно, за да попълни бюджета на "Български пощи". Затова от 1 ноември дружеството вдигна с до 20% цените на част от услугите си. Промяната засегна както кореспондентските пратки, така и изпращането на малки пакети, които се доставят по възможно най-бързия начин чрез услугата "с предимство".

Още по темата