Медия без
политическа реклама

Асен Василев обеща да вкара Пловдив в страната на чудесата

Големият проблем не са преувеличените изказвания за метрото там, а провалът на свързаните с този проект поръчки

24 Апр. 2024ТАНЯ ПЕТРОВА
Асен Василев си е отбелязал в скоби в презентация градска железница "като метро". Неточното представяне доведе до обяснения с Атанас Пеканов.

„Продължаваме промяната“ вече започна явна предизборна кампания, а с нея тръгват и традиционните за жанра преувеличения или открити манипулации. Това не е запазена марка само за тази партия, но в случая ПП бърза, защото трябва да се минимизират щети от краткия управленски мандат. Много показателен пример беше задочният спор между бившия финансов министър Асен Василев и бившия вицепремиер в кабинета на Гълъб Донев Атанас Пеканов по темата ще има ли Пловдив метро, финансирано по плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/. По традиция се смесиха истини с лъжи, но големият проблем е, че че обществените поръчки по проекта се провалят една след друга и има огромен риск от загуба на средства по ПВУ. 

 

Що е то – метро или градска железница? 

 

Спорът около метрото в Пловдив тръгна от организирана среща със симпатизанти на „Продължаваме промяната“ в града под тепетата. През гражданите на Пловдив Асен Василев изнесе презентация, изброяваща различни успехи на правителството, сред които и включване на проект за изграждане на метро за Пловдив в ПВУ. „Това е нещо, което аз бутам много преди да съм министър- Пловдив да има метро, градска железница“, каза Василев, като обяви, че е говорил поне 10 пъти по темата с НКЖИ. Той представи визуализация на проекта и заяви, че той е готов на ниво идеен проект, предстояло техническо проектиране и ако НКЖИ не си смени приоритетите, изграждане от следващата 2025 г. На тези твърдения реагира вицепремиерът в служебното правителство Атанас Пеканов, който репликира, че в ПВУ няма проект за изграждане на метро за Пловдив. Василев обаче не се съгласи и го обвини, че не познава плана. Уви, дадените от самия Асен Василев обяснения във "Фейсбук" показват, че той наистина преувеличава. 

Следва да се признае, че кабинетът на Кирил Петков наистина има принос за преработването на големия проект за закупуване на нов подвижен състав за БДЖ по ПВУ. Този проект фигурираше и в предходни версии на плана, още в най-първоначалната версия от времената на Томислав Дончев, но беше по-скромен. Във варианта на плана към октомври 2021 г. проектът предвиждаше закупуване на 20 влака за конкретни дълги направления на стойност 312 млн. лв. При правителството на Петков проектът бе надграден, като вече предвижда и закупуването на 42 нови влака – 7 двуетажни и 35 едноетажни, за влаково обслужване на крайградските райони на София, Пловдив и други градове. За това прогнозно бяха предвидени 372, 6 млн. лв. финансиране по ПВУ, 159,9 млн. лв. национално дофинансиране за покриване на пълната цена на мотрисите и още 200 млн. лв. гаранционна поддръжка. 

Дотук свършват добрите новини и халбите около проекта. Най-малкият проблем около него е невярното представяне на проект за закупуване на влакове като проект за изграждане на градско метро. Двете неща са различни и тук Асен Василев може да се сърди само на себе си за разваления телефон. По-голямата драма е провалът на съответните обществени поръчки и, меко казано, розовите прогнози как нещата ще се реализират набързо. 

 

Новите крайградски влакове ще дойдат. Някога, но не сега

 

Както „Сега“ писа, и втората обявена от транспортния министър Георги Гвоздейков обществена поръчка за закупуване на нови влакове за крайградските линии, в това число и за крайградска железница на Пловдив, се провали. Нещо повече – поръчките започват да се провалят с един и същи аргумент – невъзможност новите влакове да бъдат доставени и регистрирани в срок, в който възложителят транспортното министерство изисква. И двамата кандидати, подали оферти – компаниите PESA и SKODA, не са успели да се вместят в срока от 28 месеца за доставка и регистрация на влаковете и предлагат по-дълго изпълнение – PESA с 5 месеца повече, а SKODA е поискал общо 35 месеца срок. Заради неспазването на сроковете поръчката бе прекратена.

Сега транспортното министерство смята да премине към пряко договаряне с широк кръг компании, но не е ясно с какво това ще улесни спазването на срока. Той е свързан с крайната дата за изпълнение на ПВУ – 2026 г. Т.е. тук картината няма да се подобрява, а ще се влошава. Сроковете ще стават все по-невъзможни. Транспортното министерство вече мина по този път с втора поръчка по проекта – за закупуване на 20 пуш-пул влака. При него поръчката бе прекратена заради неспазване на сроковете в техническите оферти и се мина към пряко договаряне с кандидатите, като единият – китайската компания "Си ар ар Си" се оттегли след намеса на ЕК за непозволена помощ, а вторият кандидат – "Талго", отново даде срокове, които надхвърлят изискваните от възложителя. Така и прякото договаряне се провали. На този фон може да се твърди, че кабинетът "Денков" и в частност министър Гвоздейков не прецениха правилно предходните обществени поръчки на служебното правителство, които прекратиха с неубедителни аргументи. Това доведе до забавяния в процедурите и все по-невъзможни за спазване срокове. 

 

Кой всъщност изпълнява проекта за градска железница? 

 

В презентацията на Асен Василев ясно се видя, че той смесва проектите. Пред пловдивчани той обясни, че над 10 пъти се е чувал с НКЖИ да започне „това нещо да се проектира“. НКЖИ всъщност няма нищо общо с проекта за закупуване на новите влакове, цитиран от самия Василев като доказателство, че има проект за метро за Пловдив в ПВУ. Новите влакове се купуват от самото транспортно министерство и вероятно ще се прехвърлят като актив на „БДЖ-Пътнически превози“. НКЖИ работи по градска железница на Пловдив по съвсем друг проект, който се чака отдавна и който не е по ПВУ.

Изграждането на градска железница на Пловдив е част от голям проект по оперативна програма „Транспортна свързаност“. Проектът е заложен в рамките на приоритет 4 „Интермодалност в градска среда“, на обща стойност 92 млн. лв. По него се предвижда изграждането на жп връзки между жп гарите на Пловдив и Бургас и летищата на двата града.

Отделно от това НКЖИ работи по втори етап от модернизацията на жп линията Пловдив-Бургас, отново по оперативната програма. Това са много тежки проекти, със сигурност по тях са положени големи усилия, в които е участвал и самият Василев. Но е, меко казано, нескромно последният кабинет да си приписва заслуга по програма, готвена от много правителства и одобрена 2022 г. 

 

Кога картинките ще станат реалност? 

 

В изявата си пред пловдивчани Асен Василев остави усещане, че всичко е много просто и може да се реализира бързо, ако има желание да се работи и „не се краде“. „Това нещо ми бе обяснено, че ще отнеме три години. Хората го направиха за три месеца идейния проект“, даде пример Василев, сочейки визуализацията на градската железница. Той допълни, че в момента тече техническо проектиране и строителството може да започне догодина. 

Това може би е най-несериозната част от изказването на Василев, която прави лоша услуга и на самата НКЖИ. Изпълнението на такива големи инфраструктурни проекти изобщо не е лесно и това да представяш изготвена идея и визуализация като доказателство за свършена работа на фона на тежки дейности, които предстоят, е много неубедително. 

Според информационната система за управление на средствата от ЕС приоритетна ос „Интермодалност в градска среда“ е с 0 /нула/ лева реално изпълнение, като дейностите тепърва предстоят. На втори февруари НКЖИ пусна обявление за предварителна информация, според което предстои компанията да пусне реално обявление за обществена поръчка „Изготвяне на технически проект, технически спецификации за строителство и изработване на ПУП за връзка между жп гара Пловдив и летище Пловдив“. Според предварителното обявление самата поръчка предстои да бъде обявена на 15 февруари. Този срок не бе спазен, вероятно покрай ротацията – процедура бе обявена на 18 април, и тя не е за самото проектиране, а за провеждане на пазарни консултации за представяне на предложения с индикативни цени с цел определяне на прогнозната стойност на бъдещата поръчка. 

Вярно е, че един финансов министър няма как да познава в детайли всички големи поръчки. Презентацията на Василев включва много други теми, засегнати от него, в представяне на свършеното от кабинета. Но създаването на неверни очаквания и приписването на заслуги просто не е добра практика. Особено на фона на сериозен риск от провал на проектите, които отчиташ като успешни. Предстои да видим развръзка по темата с новите крайградски влакове и кога и дали ще тръгнат да пътуват – нещо, срещу което никой не би протестирал.

Иначе сходна презентация представи през 2023 г. и служебният министър Христо Алексиев, макар и с не толкова ефектна видео визуализация.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?