Quantcast

Медия без
политическа реклама

Санкционираният за корупция Пеевски е недоволен от финансовия министър

02 Окт. 2023
Илияна Димитрова
Делян Пеевски

Санкционираният по закона “Магнитски” депутат на ДПС Делян Пеевски, който е много активен по всички горещи точки в управлението, изрази недоволство от финансовия министър Асен Василев. Според Пеевски Василев се държи по един начин в разговори в парламента и поема ангажименти, които  забравя след напускане на сградата на Народното събрание. Пеевски се накара на министъра и че е напълно нормално депутатите да привикват министри в парламента. 

Поводът за публичното порицаване на Василев са намеренията на кабинета да върне ДДС за ресторантьорския бизнес на от ковидните 9% на обичайната ставка от 20%, както и спорното предложение за въвеждане на бонус-донос за разкрити пред данъчните власти злоупотреби в плащането на данъци и осигуровки. 

„В последните дни буди недоумение фактът, че финансовият министър Асен Василев е конструктивен в разговорите, водени в Народното събрание и по телефона, но напускайки сградата на Парламента, сякаш освободен от отговорност към дадената дума и джентълменското споразумение, изразява обратно становище пред медиите“, коментира Пеевски.

„В проведения разговор в Народното събрание, в който участваха и Бойко Борисов и Делян Добрев, темата за ДДС беше обсъдена задълбочено и при ясно декларирана подкрепа за това да се изпълни пакет от мерки, с които да се постигне максимално изсветляване на ресторантьорския  бизнес, бе постигнато категорично общо съгласие, включително и от министър Василев, за запазването на данъчната ставка от 9%. Защото като политици, ние сме длъжни да следваме дневният ред на обществото и със всички свои решения за работим за благото и интересите на хората. И диалогът, който имахме и на тази среща беше повече от добър“, заяви Пеевски. След тази среща обаче от трибунка в Министерския съвет Василев се измъкнал от договорката, а после пред bTV обявил, че данъкът ще се върне на предковидните нива от 20%. 

Пеевски бе категоричен, че ДПС няма да подкрепи връщане на ставката на ниво от 20% и прогнозира, че това предложение като цяло няма да получи подкрепа в зала. Пеевски не остави място за съмнение, че сглобката лесно може да бъде разклатена от неспазване на постигнати договорки. 
„Що се отнася до изразеното от министър Василев неразбиране и изненада, че е канен на срещи в Народното събрание, напомняме, че по Конституция България е парламентарна република. Настоящата конфигурация е резултат от доверието, което избирателите отредиха на партиите и коалициите в Народното събрание. Решението за тази трудна за изпълнение отговорност бе продиктувано от необходимостта да се излезе от спиралата на изборите, в която бяхме две години, и да се поеме по пътя на стабилизацията и евроатлантическата перспектива, които нямат алтернатива“, коментира депутатът от ДПС, който участва активно във всички случаи на трупащо се напрежение от последните седмици – протести на зърнари, миньори, а сега и ресторантьори.

Ключови думи:

Делян Пеевски

Още по темата