Quantcast

Медия без
политическа реклама

Санирането - вече на кредит и чрез специални посредници

Това е замисълът на МРРБ относно обновяването на нуждаещите се 700 000 жилищни сгради

23 Февр. 2020
Илияна Кирилова

Около 704 000 са обитаваните жилищни сгради, чиято енергийна ефективност трябва да бъде подобрена, според анализ на състоянието на жилищния фонд у нас, направен по поръчка на министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Най-много са еднофамилните къщи - 650 000, жилищните блокове са 55 000, 3200 са сградите от семеен тип и 500 са общежития.

Разчетите на МРРБ са до 2030 г. да бъдат санирани около 1/5 от тях. За разлика от досегашното безплатно саниране обаче, сега се предвижда в бъдеще програмите да бъдат с финансов механизъм - т.е. да има кредитни пакети за отпускане на нисколихвени кредити на собствениците на имотите, с поносима месечна вноска за погасяване.

МРРБ предлага разработването на комплекс от програми за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната, като програмите да се изпълняват поетапно, обяви Гергана Благиева - директор на дирекция "Жилищна политика" в МРРБ пред "Нова тв".

"Идеята е в тези програми да бъдат внедрени мерки към различните категории сгради - еднофамилни или ниско етажно застрояване, многофамилни здания - обясни Благиева. - Така например, някои от тях ще бъдат насочени към подмяна на горивна база или инсталиране на ВЕИ в отделни сгради, където е възможно. Целта ни е до 2025-та година да има разработени мерки за енергийна ефективност, които да обхванат по-голямата част от сградния фонд, като след това ще продължи изпълнението на още мерки поетапно".

За улеснение МРРБ предвижда да се регламентират т.нар. специализирани посредници, които да подпомагат целия процес по обновяване на сградите - от кандидатстването за финансиране до момента, в който се отчитат изпълнените мерки.

Подготвяли се и промени и в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), за да се засили ролята на професионалните домоуправители, които също могат да подпомогнат процеса на енергийно обновяване. Предвижда се създаването и на т.нар. "едно гише" към общините, където да се дава безплатна консултация на хората за целия процес по обновяване на сградите.

Ключови думи:

саниране, МРРБ

Още по темата