Медия без
политическа реклама

Новото саниране започна с 13 панелки в Свищов

Въпреки критиките и съмненията ревизия на класираните блокове не бе направена

09 Апр. 2024
За "безплатното" саниране имаше много желаещи, за новата схема - с участие на собствениците, интересът е твърде слаб и над 150 млн. лева ще останат неусвоени.
МРРБ
За "безплатното" саниране имаше много желаещи, за новата схема - с участие на собствениците, интересът е твърде слаб и над 150 млн. лева ще останат неусвоени.

Министерство на регионалното развитие обяви, че вече е започнало да сключва договори с общините за саниране на блокове, класирани в първия етап по Плана за възстановяване и устойчивост. Става дума за "късметлиите", чиито блокове ще бъдат обновени напълно безплатно - финансирането ще е 100% с пари от ПВУ,  за разлика от втория етап, при който и обитателите трябва да се включат със свои средства.  

В последния си работен ден преди да сдаде поста министър Андрей Цеков е дал зелена светлина за саниране със 100% европейски средства на първите 13 "многофамилни жилищни сгради". Всичките са в община Свищов. Първи подадохме проекти, първи подписваме, обясни свищовският кмет Генчо Генчев. 

Новината, че вече се парафират договорите, всъщност е доста закъсняла. Още през декември, точно преди Коледа,  министерството съобщи, че са одобрени 756 многофамилни жилищни сгради в 102 общини, за чието енергийно обновяване ще бъдат вложени 1.29 млрд. лева. Оттогава минаха повече от три месеца. При това има още формалности - сега тече подписване с местните власти, а след това всяка община трябва да подпише съответните договори с одобрените блокове.

 

Жестока конкуренция 

Първият етап на санирането с европейски пари предизвика голям интерес и много скандали. Самата процедура за кандидатстване бе открита още през декември 2022 г., но заради смените на правителства, а може би и поради други, невидими причини, се натрупа голямо забавяне с подбора. Бяха подадени общо 3068 проектни предложения от 152 общини на обща стойност почти 4 млрд. лева - сума, почти 4 пъти по-голяма от предвидения бюджет. И тъй като само 756 блока бяха класирани, а всички останали бяха отхвърлени или подредени в списък на резервните, надигна се вълна от недоволство. Кметове и етажни собственици, останали извън класирането, твърдяха, че при одобрените проекти има "шашми" за получаване на повече точки, неверни данни, надписване на стойности, субективно оценяване. Въпреки многото критики ревизия на класирането не последва. 

 

Слаб интерес към етап 2

Наскоро приключи набирането на проекти за втория етап на енергийното обновянане на жилища с пари по ПВУ. Интересът бе твърде слаб заради изискването 20% от необходимите средства да са за самите собственици.  Не помогна и удължаването на сроковете за кандидатстване - подадени бяха едва 307 проекта  (в първия етап заявките бяха над 3000, тоест 10 пъти повече). Стойността на заявената безвъзмездна помощ е 123 млн. лв. - при предвиден ресурс над 282 млн. лв. Предстои класиране на проектите.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата