Медия без
политическа реклама

Самолетните билети в Европа поскъпват с 10%

Причината са проблеми със самолетите на Boeing и Airbus, твърди шефът на Ryanair

27 Февр. 2024
БГНЕС

Самолетните билети в пиковите летни месеци в Европа вероятно ще поскъпнат отново тази година с до 10% според Ryanair и причината са проблемите със самолетите на Boeing и Airbus, предава БНР.

Увеличението ще дойде в допълнение към рязкото покачване на цените на ваканционните полети след пандемията миналата година, когато голямото търсене надхвърли ограничения капацитет на европейските авиокомпании. 

Главният изпълнителен директор на ирландската нискобюджетна авиокомпания Майкъл О’Лиъри каза, че Ryanair все още може да се наложи да съкрати летните си графици, които са изградени около очакваната доставка на 50 от 57-те Boeing Max 737-8200, които са поръчани. 

Проблеми с контрола на качеството при американския производител, станали достояние след взривяването на част от фюзелажа на Max-9 на Alaska Airlines по време на полет миналия месец, доведоха до забавяне на производството и доставките. О'Лиъри също каза, че цените ще бъдат по-високи отчасти и поради проблеми с двигателите на Pratt & Whitney на самолетите Airbus A320, което принуждава някои от тях да да бъдат спрени от употреба от авиокомпании, включително Wizz Air и Lufthansa. 

Последвайте ни и в google news бутон