Медия без
политическа реклама

Руската "Лукойл" смени генералния директор на "Литаско"

26 Дек. 2023

Инна Дарий е новият генерален директор на швейцарската компания Litasco SA, съобщи агенция "Интерфакс". Litasco SA е дъщерна фирма на руската "ЛУкойл", която е основен  акционер в "ЛУКойл Нефтохим" в Бургас.  

Инна Дарий поема поста от Назим Сюлейманов, като от "ЛУКойл" не коментират самият той къде ще бъде преместен. 39-годишната Дарий се присъединява през април 2013 г. към Litasco Group в централата в Женева като директор по търговското финансиране. Завършила Московския университет със специалност "Математическа теория на интелигентните системи" (приложна математика). Започва кариерата си през 2005 г. в руското подразделение на ABN Amro Bank.

Нейното назначение за генерален директор на базираната в Швейцария компания е интересно, с оглед на готвената продажба на бургаската рафинерия "ЛУКойл Нефтохим". Първоначално за такива намерения съобщи вицепремиерът Асен Василев, а от компанията отрекоха. Няколко дни по-късно обаче намерението да се търси купувач за рафинерията бе признато официално от "ЛУКойл". 

Още по темата:

Финансовият министър Асен Василев детонира същинска новинарска бомба, когато в интервю за "Файненшъл таймс“ обяви, че „Лукойл Нефтохим“ е в „процес на продажба“.
ЛУКойл" ще преразгледа стратегията си по отношение на активите си в България.  Това съобщиха от компанията днес.
По темата "ЛУКойл" наблюдаваме подскачащи играчи в парламента и пасивност на правителството, каза пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и посланик на България в НАТО.
Кирил Петков и Бойко Борисов направиха днес съвместно изявление в кулоарите на парламента. Говориха по доста теми, най-важната от които бе съдбата на бургаската рафинерия.
Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Делян Пеевски са се подписали "рамо до рамо" под проект за решение, според което, ако собственикът на бургаския нефтохомически комплекс реши да се раздели със свои активи, трябва да поиска и получи одобрението на Народното

 

Ключови думи:

ЛУКойл Нефтохим, ЛУКойл

Още по темата