Медия без
политическа реклама

Петков и Борисов: Сделка за "ЛУКойл" няма да има без одобрение на НС

Идеята срещна съгласието на ДПС

11 Дек. 2023Обновена
Илияна Димитрова
Борисов и Петков говориха днес по доста теми заедно.

Кирил Петков и Бойко Борисов направиха днес съвместно изявление в кулоарите на парламента. Говориха по доста теми, най-важната от които бе съдбата на бургаската рафинерия. "Взехме решение да има пълна прозрачност за потенциален купувач на "ЛУКойл", понеже е стратегически обект за България - няма да има възможност тази сделка да бъде финализирана без разрешението на Народното събрание. Ще бъде взето абсолютно прозрачно решение и ще избегнем спекулации, че задкулисни играчи или офшорки ще стоят зад този стратегически актив", каза Петков. “За да няма спекулации, с общо решение в парламента ще се ратифицира подобна сделка или искане”, потвърди и Борисов. Отделно лидерът на ГЕРБ уточни, че ще бъде написан законов текст, който ще касае стратегически предприятия - газопроводите, хранилищата, ядрената енергетика, нефтопреработвателните предприятия.

"Взехме решение, че за газовата такса за пренос ще следваме общия европейския подход. Тази такса не трябва да е едностранна от страна на България. Трябва да се работи с Европейската комисия, така че заедно с всички европейски страни този тип такси могат да бъдат наложени по начин, по който да имат ефект върху икономиката на Руската федерация. Взимаме решение сега да отложим таксата, да работим с ЕК, докато изработим това общо решение това нещо да се приложи". Това пък каза Петков по повод отлагането на въвеждането на такса от 20 лева на мегаватчас върху руския газ. Таксата бе въведена от 13 октомври, а Асен Василев дори беше включил бъдещите приходи от нея в проектобюджета, но после под натиск ги махна. Той твърдеше, че България има право да въведе такава такса и че се е консултирал с ЕК, Румъния, Гърция и Турция. До момента няма данни "Газпром" да е превел първите суми по тази вноска. 

След Петков и Борисов думата взе шефът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Той заяви, че Движението ще подкрепи идеята на ГЕРБ и ПП-ДБ продажбата на рафинерията на "ЛУКойл" в Бургас да се осъществи само със съгласието на парламента, както и спирането на таксата от 20 лева на мегаватчас за пренос на руски газ през България. 
 

Още по темата