Медия без
политическа реклама

Сглобката слага ситна цедка за продажбата на "Лукойл Нефтохим"

Евентуална сделка за рафинерията трябва да има подкрепата на поне 160 депутати, предлагат ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС

12 Дек. 2023
Илияна Димитрова
Този път Кирил Петков и Бойко Борисов са в синхрон.

Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Делян Пеевски са се подписали "рамо до рамо" под проект за решение, според което, ако собственикът на бургаския нефтохомически комплекс реши да се раздели със свои активи, трябва да поиска и получи одобрението на Народното събрание.

Още в понеделник двама от лидерите на "сглобката" - Борисов и Петков, дадоха брифинг, за да обявят, че тъй като "Лукойл Нефтохим" е предприятие с изключителна важност, депутатите трябва да имат думата при евентуална смяна на собствеността и всичко трябва да се случва в пълна прозрачност. "За да избегнем спекулации, че задкулисни играчи или офшорки ще стоят зад този стратегически актив", поясни Кирил Петков. "За да няма спекулации, с общо решение в парламента ще се ратифицира подобна сделка или искане”, потвърди Борисов.

Проекторешението, което вече е внесено в деловодството на НС, предвижда не просто одобрение, а квалифицирано мнозинство от две трети - каквото е необходимо за промени в Конституцията. Тоест ако "Лукойл" иска да продава рафинерията, ще трябва да убеди поне 160 депутати, че е намерил подходящ купувач. Или с други думи, гласовете на "сглобката" няма да са достатъчни и ДПС за пореден път ще има решаваща роля.

По принцип не е много ясно дали подобно решение е напълно правно издържано и дали българската държава има инструменти да се меси по такъв начин в действията на частна компания. Вносителите на проекта се позовават на Закона за административното регулиране на дейностите, свързани с нефт и нефтопродукти, където има специали текстове за стратегическите обекти.

Спекулации, че "Лукойл" се готви да се оттегли от България заради затягането на западните санкции срещу Русия, вървят от месеци. През октомври министърът на финансите Асен Василев обяви в интервю за "Файненшъл Таймс", че правителството със серия мерки "насърчава" сегашния собственик да продаде рафинерията.

Руската "Лукойл" и дъщерното й швейцарско поделение "Литаско" първо отрекоха, но после официално обявиха, че "преразглеждат стратегията си" за България. Стана ясно, че тепърва ще търсят консултанти за евентуални промени в "портфейла" на групата "Лукойл" у нас. Компанията държи контрола върху нехтохимическия комбинат, едноименната верига бензиностанции, нефто- и продуктопроводи, както и ключови петролни бази в цялата страна.

Ключови думи:

ЛУКойл Нефтохим

Още по темата