Медия без
политическа реклама

Русия отстъпи на САЩ енергийното лидерство в Европа

02 Март 2023
Повечето европейски страни вече си оборудваха терминали за втечнен газ, като засега основно внасят от САЩ
EPA/БГНЕС
Повечето европейски страни вече си оборудваха терминали за втечнен газ, като засега основно внасят от САЩ

Агресията на Русия срещу Украйна и последвалите санкции лишиха Русия от статута на енергиен лидер на Европа. Нейното място бе заето от САЩ, пише The Wall Street Journal, като се позовава на данните за обема на експорта на нефт и газ. Само за година ръстът на износа от САЩ за Европа е 38%, като старият континент измести Азия като главен енергиен пазар за американците.

Основните купувачи на американски нефт са най-големите икономики - Германия, Франция, Италия и Испания, която е увеличила доставките с впечатляващите 88%. За денонощие САЩ общо доставя на Европа 1.53 млн. барела суров петрол, изчислява енергийната компания Kpler. За сравнение - обемът на доставките от Русия в ЕС през октомври 2022 г., още преди въвеждането на санкциите, бе само 1.4 млн.барела на денонощие. "САЩ си върнаха доминиращите позиции на нивата от 50-те години на миналия век. Американската енергетика стана фундаментът на европейската енергийна безопасност", казва вицепрезидентът на S&P Global Даниел Йергин.

САЩ са се върнали на първо място по обем добив на нефт още преди войната, но руското нахлуване е спомогнало за затвърждаване на този статут, пише WSJ.

Аналогична динамика се наблюдава и с доставките на газ, от който Европа бе принудена да се откаже даже още по-бързо, заради взривовете на газопроводите "Северен поток". По оценка на Белия дом, експортът на газ в ЕС за 2022 г. се е увеличил два пъти. Аналитиците отбелязват, че това е помогнало да се предотврати ценовия колапс, който Русия се опита да провокира.  Американският експорт е задържал цените на приемливи нива.

За Русия тази статистика не предвещава нищо добро. Заради войната Москва се лиши от основния си пазар, а спешните опити да се замени Европа с Индия и Китай поставиха руските петролни компании в уязвимо положение, защото те бяха принудени да предоставят гигантски отстъпки, за да пласират своята продукция. По данни на Центъра за изследване в областта на енергетиката и чистотата на въздуха (CREA), заради западните санкции Русия ежедновно търпи щети в размер на около $305 млн.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

петрол, санкции

Още по темата