Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русе задмина София по поскъпване на жилищата

Ръстът на ипотечните лихви ще успокои цените най-рано след година

23 Септ. 2022ВАСИЛ НАНЧЕВ
Авторът
София остана втора по поскъпване на жилищата за периода април-юни.

Цените на жилищата в България продължават да се увеличават и през второто тримесечие на текущата година, сочат данни публикувани във фейсбукстраницата на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо същия период на 2021 г. цените на недвижимите имоти в страната са се увеличили средно с 14,6%, като това е най-голямото покачване на индикатора от третото тримесечие на 2008 г., показва справка в данните от НСИ.

През първото тримесечие на 2022 г. цените на жилищата нараснаха на годишна база с 11,5 на сто, което към момента на обявяването на данните бе рекорд спрямо 2008 г. За периода април-юни 2022 г. спрямо второто тримесечие на 2021 г. цените на вече съществуващите жилища са нараснали с 16%, а на новото строителство са се увеличили с 12,3 на сто за година.

От шестте града с население над 120 000 души в страната най-голямо е повишението на цените на имотите в Русе - с 23,3 на сто спрямо второто тримесечие на 2021 година.

На второ място се нарежда София с 17% ръст през второто тримесечие спрямо година по рано. На трето място е Бургас с увеличение от 14,9 на сто за година. На четвърто, пето и шесто място са съответно Стара Загора (+12,6 на сто), Пловдив (+8,6 на сто) и Варна (+7,9 на сто увеличение за година).

Спрямо първото тримесечие, цените на жилищата като цяло са нараснали с 3,1%, показват още данните на НСИ, след като за първите три месеца (януари-март) увеличението на стойността на недвижимите имоти за жилищни нужди бе 5,2 на сто спрямо периода октомври-декември 2021 година.

В градовете с над 120 000 жители на тримесечна база най-голямо е увеличението отново в Русе – с 9,5 на сто, следват Стара Загора (+6,2 на сто) и Бургас (+4,9 на сто). В София през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината увеличението в цените на жилищата е 3,3 процента. В Пловдив и Варна през отчетния период цените са се понижили съответно с 0,5 на сто и 0,4 на сто спрямо началото на годината.

Относно статистиката за второто тримесечие председателят на Националното сдружение недвижими имоти (НСНИ) Добромир Ганев каза, че засега няма изгледи за спад на цените. Според него засега лихвите по ипотеките у нас не предполагат намаляване на търсенето на жилищата и то продължава да бъде високо. „Същото важи и за броя на сделките с имоти, който също върви нагоре“, припомня той. Строителите продължават да изграждат нови жилища, за да задоволят търсенето. Повишаването на лихвите в САЩ и Европа скоро няма да даде осезателно влияние на пазара в България“, прогнозира брокерът. По думите му, за по-чувствително поскъпване на ипотеките и някакво намаляване на търсенето на жилища ще може да се говори евентуално най-рано през есента на следващата година.

Към настоящия момент на европейско ниво са налични актуални данни за движението на цените на жилищата за първото тримесечие. За този период от Евростат отчетоха, че за година жилищата са поскъпнали с 9,8 на сто в целия ЕС и с 10,5 на сто в страните от еврозоната. Това е най-голямото тримесечно увеличение на индекса в ЕС на годишна основа от четвъртото тримесечие на 2006 г.

В САЩ цените на жилищата през август отбелязаха ръст от 7,7% на годишна база.

Още по темата