Медия без
политическа реклама

Румъния премина без проблем изцяло към преработка на неруски нефт

05 Дек. 2022
Основен производител на горива в Румъния е рафинерията "Петромидия" до Констанца, собственост на казахстанската нефтена и газова компания "КазМунайГаз".
Основен производител на горива в Румъния е рафинерията "Петромидия" до Констанца, собственост на казахстанската нефтена и газова компания "КазМунайГаз".

Ембаргото върху руския петрол, влязло в сила от 5 декември, няма да засегне Румъния, защото петролните компании в страната са намерили алтернативни ресурси и вече не внасят руски петрол. Това заяви министърът на енергетиката Вирджил Попеску на пресконференция днес, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.

„Ние не бездействахме в очакване на 5 декември, а проведохме няколко дискусии с петролните компании и от миналата седмица всички рафинерии в Румъния преработват само неруски петрол. Така че Румъния е независима от руския петрол. Няма да имаме проблеми с доставките на петрол и петролни продукти, след като ембаргото влезе в сила", каза министър Попеску.

Основен производител на горива и нефтопродукти в Румъния е рафинерията "Петромидия", разположена на брега на Черно море, в близост до пристанището Констанца. Тя е собственост на "КазМунайГаз Интернешънъл Груп" (известна преди под името "Ромпетрол Груп"), която е 100% собственост на казахстанската нефтена и газова компания "КазМунайГаз".

За разлика от България северната ни съседка не е договаряла изключение от петролното ембарго за вноса на руски суров нефт за преработка. 

Подобно на нас обаче румънското правителство въведе отстъпка от цената на горивото, което румънците зареждат на бензиностанциите. Отстъпката е 0.5 леи на литър и днес енергийният министър Вирджил Попеску отчете това като успешна мярка.

Румъния подкрепя поставянето на таван на цената на руския природен газ, който се внася в ЕС, заяви още Попеску. „Запасите от газ са повече от 2,8 милиарда кубически метра, наблюдаваме ги ежедневно, няма проблем. Нямаме проблеми тази зима с доставките на газ, нефт или електричество. Ще преживеем тази зима“, продължи Попеску, предаде БТА.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата