facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Проф. Ханке: България ще последва съдбата на Гърция, ако приеме еврото

Спестяванията на средностатистическия българин може да се свият с 15%, прогнозира той
7890
 Снимка: Архив

Известният анализатор и професор по приложна икономика от университета „Джон Хопкинс“ в САЩ Стив Ханке прогнозира пред Би Ти Ви, че България може да последва съдбата на Гърция, ако приеме еврото.

Той коментира, че за България левът е по-добър вариант, обяснявайки че "двете валути имат еднаква стойност в момента". "Левът се равнява на горе-долу половин евро. Левът е клонинг на еврото с валутния борд, също толкова добър, колкото еврото е по отношение номиналната стойност", заявява той. И заключава, че "всъщност системата на Валутния борд е по-добра и левът е по-добър, защото валутният борд налага твърдо бюджетно ограничение на фискалните власти в България. Те не могат да заемат пари от Централната банка, това е твърдо бюджетно ограничение".

Проф. Ханке посочва, че от 1997 г. насам страната ни се представя "чудесно от фискална гледна точка". По думите му България е сред лидерите в Европейския съюз с нисък дефицит, съотношението държавен дълг/БВП е ниско, а това е предимство. "Нямате проблема на Гърция. Помните ли Гърция? Те преминаха през огромен фискален проблем. Същото вероятно ще се случи в България, ако приемете еврото", прогнозира той. И продължава с още аргументи, свързани със суверенитета. "В момента, с Валутния борд и лева, България има суверенитет над паричната си система. Тоест, ако нещо лошо се случи с еврото, България може да смени резервната валута на щатски долар или злато, или друга по-висша такава. Вторият аспект на суверенитета е, че сега резервите на лева се пазят в България, контролират се от българите. Ако влезете в еврото, ще трябва да изпратите огромни суми от резервите си във Франкфурт и ще се контролират частично от Европейския съюз и ЕЦБ", казва той.

На въпрос не е ли крайно време валутният борд да си проправи път като зрял европейски гражданин под европейски контрол, проф. Ханке възкликва: "Не. Това е ужасна идея. Да Ви припомня Гърция. Мислите, че е прекрасна идея? Само вижте какво стана там. Според мен Валутният борд трябва да се запази. Той не е дете. Той е великан с огромна сила. Никой великан не се е провалял. И второ, системата е свършила чудесна работа при различни кризи, включително кризата на руската рубла, голямата рецесия, гръцката криза. Много добре оцеля през всички тези моменти, дори и при срива на КТБ и скандала в България. Валутният борд се справи чудесно. Ето какво да направите – взимате Валутния борд и, както неотдавна писахме с професор Танев, го разширявате да обхване и банковата система. Банковата система ще бъде непоклатима като лева и Валутния борд. Ще имате най-модерната система. Забравете за европейските регламенти и бюрократи, които погазват всичко. Не се справят много добре, не се славят с добра история. Само погледнете Гърция. Левът е вързан за еврото, какъв е проблемът да преминем към по-ценната валута? Това ще доведе до по-обхватен европейски надзор над финансовата система, избягвайки подобни "инциденти" като КТБ?", казва той, добавяйки, че красотата на валутния борд е, че можем да го заменим за по-добра резервна валута, ако еврото поради някаква причина отслабне.

Проф. Ханке посочва, че българското правителство е решило да вкара България в чакалнята на Еврозоната "по много потаен начин, в пълен мрак". "Разбира се, казват, че няма да променят обменния курс преди да влязат в чакалнята. Но щом влязат в чакалнята е ясно, че ще действат приетите правила, които позволяват 15% колебания от фиксирания курс на лева към еврото. Ето тук ще се появи спекулацията. Щом влезете в чакалнята, ще се породи нестабилност и спекулации, защото българското правителство вече е решило, без да пита народа, че ще подкрепи този текст. Не беше така в Литва, нито в Естония", припомня той. И дава за пример какво би се случило със спестяванията на един средностатистически българин (например г-н Петров), който има 10 хил лв. в банката, което е около 5110 евро. "Влизате в чакалнята, обменният курс започва да се колебае, България се съгласява на 15 % девалвация и спестяванията на горкия господин Петров ще се свият от 5110 евро на 4345 евро. Господин Петров ще загуби 765 евро и българското правителство ще ореже с 15% спестяванията на горкия господин Петров", обяснява професорът.

69

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България е шеста по трафик на хора в Европа

04.04.2020

590 3
Народ сме, а не мърша!

03.04.2020

ДИЯН БОЖИДАРОВ

6873 27
Мегапоръчката на ЕК за защитни средства се оказа успешна

25.03.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

904 9

Коментари

Страници

Челичен
снимка на Челичен

?

умен анализ верен,.

kaily
снимка на kaily

Ако българите последват съдбата на гърците и то бързо, с две ръце ще са ЗА.

Жозефа
снимка на Жозефа

Цялото интервю:

https://btvnovinite.bg/predavania/120-minuti/prof-...

 

Много интересен финал:

 

Един ден се видяхме. Да Ви потопя в атмосферата – седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „Трябва да се справим с корупцията“, а той ми отвърна: „Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“.

 

Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита „И, къде са?“ Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“.

 

– Невероятно! Много интересна история, но какъв беше резултатът?

– Ами, ще трябва да почакаме да видим какво ще свърши прокуратурата. Подробностите за този случай не знам. Посъветвах президента, той взе документите и не знам какво е направил с тях. Знам, че незабавно уведоми Костов. Ако трябваше да говоря с прокурора, бих казал, че с Костов се е насадил на „пачи яйца“ и вероятно се е захванал с правилния човек, защото имаше страшно много корупция. В един конкретен случай буквално имах доказателствата.

 

– Добре, кой случай? Можете ли да споделите с публиката ни?

– Попитайте президента Стоянов. И, между другото, от прократурата зависи да довърши нещата. Проблемът на прокуратурата и на съдебната система в България е, че вълкът вече отдавна е в кошарата. Имам впредвид, че самата съдебна система е корумпирана. Не знаем какво ще се случи.

?

 

ПП - "Впредвид" си е на бтв. Когато редакцията си оправи текста горе, ще е добре да го прегледа и редактира. 

bD

 ?....

Stern

Казва това, което Горанов и Мента упорито премълчават:

- влизаме в чакалнята с този курс, но в същият момент пада борда и левът вече е със свободно плаващ курс. Изискването е поне 2 г. да се движи с не повече от 15% в двете посоки, за да влезем в зоната. Ако обаче надвиши тези 15% си оставаме в чакалнята без краен срок. А в това време левът ще си плава свободно;

- с какъв курс ще минем на евро не зависи нито от Горанов, нито от НС. Трябва да има единодушно решение на ЕЦБ и страните в зоната. Ако решат да е, примерно 2,50 лв. за евро, или се съгласяваме, или си оставаме в чакалнята. С плаващ лев.

harmless
снимка на harmless

Бордът няма да падне докато не минем в евро. Политиците ни от всички цветове са много наясно, че народа няма да го допусне това.

аман бе

Народът какви ли не не по-малки свинщини е допуснал през последните 30 години, та това ли? Хич не се надайте на това, че "народът няма да го допусне това". Пак ще ни плъзнат по пързалката "мръсните камуняки саботират присъединяването ни към белите страни в Европа" и докато тук и на много други места си разменяме "у бре, де бре", ще ни ограбят за пореден път.

harmless
снимка на harmless

След Виденовата зима, бордът е свещената крава и това се знае много много добре от всички политици. Затова и никой не си прави дори труда да намекне отдалеч за падане на борда.

Всеки опитал се да направи подобна глупост е политически труп, без никакви шансове да управлява изборно и селска тоалетна.

Приказките за загуба на суверенитет и контрол от ЕС, за изненада на Ханке и подобни, се приема много добре от българите. Пак заради Виденовата зима и разпищолили се икономически гении като Р. Гечев, например. Последният споменат пак се опитва да се покаже на хоризонта. Доста нагло поведение за човек пряко виновен за последния фалит на държавата.

аман бе

"...и разпищолили се икономически гении като Р. Гечев, например. Последният споменат пак се опитва да се покаже на хоризонта. Доста нагло поведение за човек пряко виновен за последния фалит на държавата."

? Абсолютно съгласен! Той е един от първите, които трябва да са гости на бай Ставри, ако прокуратурата наистина реши да рови в мръсното бельо на прехода.

harmless
снимка на harmless

България ще последва съдбата на Гърция само и единствено ако започне да харчи безумно, да лъже и замазва отчетите или откровено да фалшфицира документи.

Останалото са спекулации. Няма нито една страна в ЕС приела еврото и стигнала до колапс заради това.

 

Да не говорим за другите лъжи. В момента има едни 18 млрд в БНБ стоящи на склад. След влизането на еврото, тия пари ще се влязат в икономиката.

Aniki

България ще последва съдбата на Гърция само и единствено ако започне да харчи безумно, да лъже и замазва отчетите или откровено да фалшфицира документи.

това е факт и сега 

harmless
снимка на harmless

Ами никакъв факт не е.

Aniki

напротив, факт е. Дават се безумни пари за самолети, саниране, пътища и т.н. Под безумни имам предвид многократно завишени. Примери има безброй. Наскоро имаше пуснат разговор на един смешен министър който обясняваше на изпълнител как да подправят документи, за да избегне санкция. Забрави ли го ?

Bozhilko

По-зле ще е. Нашите комунисти са къде по-огранизирани айдуци.

geo_19

И дава за пример какво би се случило със спестяванията на един средностатистически българин (например г-н Петров), който има 10 хил лв. в банката, което е около 5110 евро. "Влизате в чакалнята, обменният курс започва да се колебае, България се съгласява на 15 % девалвация и спестяванията на горкия господин Петров ще се свият от 5110 евро на 4345 евро. Господин Петров ще загуби 765 евро и българското правителство ще ореже с 15% спестяванията на горкия господин Петров"

------

Този не знам по какво е професор, но явно не е по икономика. Как си представя този сценарий при положение, че левовата наличност на РБ е обезпечена 160% с евро? Да, обменния курс вероятно ще се колебае, но в посока нагоре... И г-н Петров ще спечели като неговите 5110 евро ще станат 5875 евро. Т. е. господин Петров ще спечели 765 лв. 

маргаритка2

Спомена, че няма да е чак толко обезпечена, щото обезпечението вече няма да е у нас точно.

 

Т.е. ние няма да сме от спасяваните, а от спасяващите, за своя сметка.

 

Между другото и Ванга така е казала - ние ще оправим света.

viking battle

Не знам кой е прав и кой лъже, но последният месец милиард и половина лева се пренесоха към турция ...преди по малко от година в молдова ...това са тези дето знаят че реалният курс евро лев е 2.30 лв за евро..многото пари дами мислят ...ние с жалките 2-3хиляди ще загубим малко от операцията ..останалото сигурно е прав професора , но на кой му пука ..то на народа не му дреме той се загрижил за нас..Абе мачкай гешка Бойче, Владко и шишо и твай е..все ще останат 3-4милиона да ви слугуват по модерната концепция налагана от Кремъл е така 

Zmeja

Горе не прочетох нищо за "Иване, кажи си!" и материалите донесени от проф. Ханке в едно доста обемисто куфарче. А човека каза много важни неща в "Неделя 120" за приватизацията и даже показа куфарчето.

аман бе

Нито Иван си каза, нито Стоянов заработи втори мандат. Добре го изпържиха с оная папка, която размаха срещу Богомил Бонев. Да му имам и съветниците...

Aniki

Не оспорвам казаното от професора, нито искам да защитавам управляващите, но ми е интересно каква полза биха имали(управляващите) или който и да е от това. Може ли някой да обясни набързо(eli5)? 

harmless
снимка на harmless

https://www.vivainvest.eu/priemane-na-evroto-v-bal...

 

Малко по забавен поглед върху темата, но верен.

dobadoba

Скъпи проф. Ханке.

В Гърция за последната Коледа платиха по €750 на всеки човек в нужда.

В БГ получиха по €20(приблизително, лв40), Смях!

⚓️

Затова народа бяга към Атина/Солун, не към БГ.

Zmeja

Сигурни ли сте, че ако България беше изпаднала във финансовото положение на Гърция, скъпият ни ЕС щеше да се отнесе към България по същия начин, по който се отнесе към Гърция? Аз не съм!

Paranormal

Не сме сигурни, защото България не е в Еврозоната. Това е разликата. 

dobadoba

Нали към това се стремим - да се разпишем за еврото.

Да не би БГ да е по-назад от Гърция, че нашите бедни/па и богати/ да имаме по-малко от техните?..

⚓️

маргаритка2

Сигурна съм, че не!

Paranormal

Очевадно др. Ханке е голям фен на еврото. Към момента България само може да мечтае за гръцка съдба. 

segal

Петров, имай предвид, че тези минус 15% не са за целия период в чакалнята, а може всеки ден да губиш по 15%. 

Кой ще спре печатницата за левове, когато няма валутен хомот? Точно никой. 

Как ще се отрази на кредите? Който има крава, пие мляко. За останалите — ледена вода. 

Лекичко цените ще се смятат в евро. 

Ще компенсират с ниско качество и количество, но все по-шарени и лъскави и здрави опаковки. 

Европеецът е на кредит, българинът има спестявания и имоти, земя! 

Нещо приели закон на тъмно, ами той българинът така и 20 г. не разбра, че валутният борд означава спирачка на печатницата за левове и инфлацията. 

bay Dragan

Аз вярвам на другарката МЕНДА !

Другаря Ханке цър хляб да яде !

Българи, купете си нещо полезно със спестяванията си. Не като родителите ми изгубили всичко, вярвайки на политическите шмекери.

 

Васик

Никой не би допуснал, че една държава ще предплати 100% самолети, от които няма произведено едно болтче, няма дори едно болтче от завода, който ще ги направи, но българската държава ги плати. Значи няма граница на безумието, която да спре българското правителство.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×