Медия без
политическа реклама

Пробив: "Автомагистрали" най-после е с ново ръководство

Старите шефове пак са искали спиране, но този път съдия от СГС е отказал и е отворил пътя за вписването

02 Юли 2021Обновена
Илияна Кирилова

След дълга съпротива първата смяна на ръководство на държавно дружество от служебния кабинет вече е факт. Държавната фирма "Автомагистрали" е с ново временно ръководство, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Новото ръководство вече е вписано в Търговския регистър от Агенцията по вписвания и ще поеме днес управлението на дружеството. Фирмата ще е с временни титуляри до задължителното провеждане на конкурси. 

Валентин Вълков е новият директор на "Автомагистрали", която се прочу със скандални ин-хаус поръчки за милиарди по изграждането на АМ "Хемус" и укрепването на свлачища, които са доведени до никъде. В съвета на директорите влизат и Десислава Христова и Иван Станчев. От първия ден, в който стана ясно, че служебният министър Виолета Комитова сменя борда на дружеството, досегашният директор Стоян Беличев обяснява, че това е невъзможно и законът за публичните  предприятия не го позволява. 

Софийският градски съд спря повторно вписването на ново ръководство на "Автомагистрали" ЕАД. Това става ясно от определение на съдия Мария Иванова Вранеску, отбелязано в партидата на държавната фирма в Търговския регистър.

Софийският градски съд спря на два пъти вписването на ново ръководство на "Автомагистрали" ЕАД, все с определения на съдия Мария Иванова Вранеску. Още след първото спиране строителният министър Виолета Комитова си отмени заповедта за смяна и издаде нова, идентична. Преписката обаче попадна пак при съдия Вранеску и тя пак спря вписването. И в двата случая тя постанови, че е необходимо решаване на спора по жалбите на старото ръководство по същество преди да се види дали да се впише новото. Аргументите в исканията бяха, че по закона за публичните предприятия се изисква за тези длъжности да се проведе конкурс. 

На 28 юни Комитова издаде нова, трета заповед за смяна на ръководството със съответното искане за вписване и този път то е минало, макар и отново да е обжалвано от старото ръководство на дружеството.

Стана ясно, че Беличев, Александър Филев и Иван Коларов отново са обжалвали заповедта и са поискали спиране на вписването, докато спорът не бъде решен по същество. Този път преписката е разпределена на друг съдия в СГС - Петър Теодосиев, който е отказал спирането. Според съдия Теодосиев искът им е недопустим, тъй като единствено самото дружество, собственици на капитала му, както и трети лица, за които вписването би имало правни последици, могат да атакуват промените в партидата на фирмата в Търговския регистър. Съдът обяснява, че освободеният член на управителен орган на търговско дружество не е лишен от защита на правата си, които произтичат от договора му за управление на дружеството. Те обаче трябва да се защитят с искове за защита на имуществени права, а не с искове срещу вписването на прекратения мандат по партидата на дружеството.

 

Казусите със спрените от съда вписвания на промени в ръководството на държавните "Автомагистрали" ЕАД и на Българската банка за развитие нажежиха страстите между изпълнителната и съдебната власт и извадиха на бял свят куп проблеми и противоречива съдебна практика, от

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата