Медия без
политическа реклама

Природният газ ще е с 31% по-евтин през февруари

Радев и Вучич дадоха старт на интерконектора България-Сърбия

01 Февр. 2023Обновена
Край село Голяновци, Костинбродско, бе положена първата тръба на 170 километровия  интерконектор със Сърбия. На българска територия газопроводът е 62 км.
Илияна Кирилова
Край село Голяновци, Костинбродско, бе положена първата тръба на 170 километровия  интерконектор със Сърбия. На българска територия газопроводът е 62 км.

Комисията за енергийно и водно регулиране одобрява днес цена на природния газ за февруари с 31% по-ниска от утвърдената за януари 2023 г.

Синьото гориво ще се продава от "Булгаргаз" на крайните снабдители и на топлофикациите за 124,35 лева/MWh (без акциз и ДДС).

Днес президентите на България и Сърбия Румен Радев и Александър Вучич дадоха старт на строежа на газовата връзка между двете страни. Край село Голяновци, Костинбродско, бе положена първата тръба на 170 километровия  интерконектор. На българска територия тръбопроводът е 62 км.

Изпълнител на обекта е "Главболгарстрой", а крайният срок за завършването му е септември тази година. Стойността на изграждане на интерконектора на българска територия е 138 млн. лв., осигурени от няколко източника - механизмът за свързване на Европа,  ОП "Иновации и конкурентоспособност", заем от  49 млн. евро от Инг Банк, гарантиран от държавата и собствени средства на държавната "Булгартрансгаз".

Капацитетът на газовата връзка ще бъде до 1,8 млрд. куб. м на година с възможност и за реверсивен поток.

"Този проект е пример как устойчивото ни сътрудничество с ЕК води до взаимни ползи не само за нашите страни. Той дава нови възможности на региона чрез реална диверсификация на доставките. Добиваме възможности за разширен достъп до европейските пазари. Въвеждането на интерконектора и споразумението с Турция за терминалите за втечнен газ са успехи и за Сърбия, която ще получи достъп до нови източници на газ", каза президентът Руме Радев.

"Този интерконектор ни дава възможност да се възползваме от останалата мрежа на страната, гарантирайки доставки на максимално добри цени и за нас, и за целия регион на Югоизточна Европа. До края на годината очакваме газопроводът да започне да функционира и както Сърбия, така и България ще се възползваме от нашето стратегическо предимство и партньорство", заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата