Медия без
политическа реклама

Премиерът ще дискутира с бизнеса цените на газа и тока в четвъртък

02 Май 2022
Илияна Кирилова

В четвъртък, 5 май, премиерът Кирил Петков кани работодателските организации на дискусия за цените на природния газ и тока и налагащите се в отговор мерки. Това съобщиха от правителствената пресслужба и уточниха, че от вторник (първия работен ден след празниците) започва изпращането на покани за срещата.

В дискусията участие ще вземат също вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова. Очаква се на срещата правителството да даде повече информация откъде и на какви цени страната ни ще осигури природен газ като алтернатива на руското синьо гориво, чиито доставки "Газпром" едностранно прекрати преди седмица. 

Национално представителните работодателските организации вече се срещнаха с вицепремиера Нинова, която застана на тяхна страна в призива България да започне разговори с "Газпром" за възстановяване на доставките руски природен газ, за който, според тях, нямало алтернатива за Европа в следващите няколко години. 

Вицепремиерът и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев обаче категорично обяви, че България няма да разговаря с "Газпром", нито смята да открива сметка в Газпромбанк и да променя начина на плащане на руския газ. "Не България, а "Газпром" спря изпълнението на договора едностранно. Брюксел ясно заяви, че плащания в рубли са в нарушения на санкциите. Няма как да бъде направено, по начина по който "Газпром" го иска от нас", заяви Василев.

Сега позицията на работодателските организация и на вицепремиера Корнелия Нинова е да се сложи таван на цените на природния газ на нивото му от месец април и разликата в цената на алтернативните доставки да бъде поета от държавния бюджет. 

От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) днес предупредиха в отворено писмо до правителството, че обмислят протести, ако не бъде замразена цената на природния газ.

"Българската индустрия не може да понесе цени по-високи от тези за месец април. Поради това настояваме за мерки, които да елиминират допълнителен ръст на цената или да доведат до нейното намаляване. Такава мярка би могла да бъде временен таван на цената, а разходите над този праг да бъдат покрити с компенсаторни механизми", се казва в писмото на БФИЕК.

Освен това големите енергийни потребители посочиха, че е невъзможно да се работи десет дни в несигурност каква ще е цената на синьото гориво, след като КЕВР обяви, че ще определи новата цена за май една на 10 май.

Ключови думи:

газ, ток, цени, дискусия, БФИЕК

Още по темата