Медия без
политическа реклама

Предстои масова подмяна на топломерите и водомерите

До 1 януари 2027 г. всички подобни средства трябва да бъдат с възможност за дистанционно отчитане

25 Февр. 2021ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова

Топломерите и водомерите в жилищните сгради трябва да бъдат преустроени така, че да осигуряват възможност за дистанционно отчитане, или да бъдат заменени със средства с дистанционно отчитане. Крайният срок за подмяната им е 1 януари 2027 г.

Това решиха депутатите в четвъртък с поправки в Закона за енергетиката, направени чрез проект за промени в Закона за енергийната ефективност. Предложението дойде от правителството. С днешното гласуване текстовете бяха окончателно одобрени на второ четене.

Също така парламентът прие, че оттук нататък, когато се монтират нови топломери и водомери, те задължително следва да бъдат с дистанционно отчитане.

По законопроекта нямаше дебати. След обсъждането му в парламентарната енергийна комисия преди седмица министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни: „Всичко това се прави в интерес на потребителите, защото на базата на тези уреди, които отчитат дистанционно, всеки един потребител ще може да плаща ежемесечно стойността на това количество енергия или вода, което реално е потребил.“

Публичното внимание към промените привлече през януари лидерът на „Изправи се.БГ” и кандидат-депутат Мая Манолова. Тя обяви, че новото изискване ще засегне над 610 000 български домакинства и ще струва близо 100 000 000 лв.

Още по темата