Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пловдив изпреварва София по ръст на сделките с имоти

Тристаен апартамент в центъра на втория по големина град струва колкото двустаен в столичен квартал, казват брокери

Противно на очакванията, не столицата, а Пловдив се оказва градът с най-висок ръст на продажбите на жилища в страната. За първото тримесечие на 2021 г. по данни от Aгенцията по вписвания реализираните сделки с имоти в Пловдив са 3644, което е скок от 34,1% спрямо същия период за 2020 г. и 21,3% спрямо 2019 г., съобщи компанията за недвижими имоти "Arco Real Estate".

В същото време данните за София за периода януари-март са 6683 покупко-продажби, което е ръст от 26.4% спрямо 2020 г. и 18,4% спрямо 2019 г.

"Всъщност изпреварването на столицата от втория по големина град по ръст на имотните сделки е очаквано, предвид факта, че през последните три години Пловдив е лидер по издадени разрешения за строеж", коментира за "Сега" Иван Козарев от "Arco Real Estate". Пловдив се развива супер успешно като производствен регион с много нови фабрики и бизнеси, които разкриват нови работни места през последните години. Градът привлича и много ИТ компании, а пандемията е спомогнала още повече заетите в ИКТ сектора да напуснат столицата и да работят от къщи в родния си град.

Пловдив е атрактивен и с далеч по-ниските цени на имотите от тези в столицата. "Таванът на цените за квадратен метър висококачествено строителство в топ центъра на града е 1000-1100 евро, докато за София това вече е стартова цена за крайни квартали като "Люлин" и "Дружба", казва Козарев. И въпреки, че в последните 6 месеца в някои райони на Пловдив има сериозен ръст на цените в рамките на 10-15%, те остават доста по-атрактивни в сравнение със столицата. 

Така за 100 000-120 000 евро в Пловдив може да се купи тристаен или четиристаен апартамент, а ако са на зелено, сделки се сключват на нива 70 000 до 90 000 евро. В София в тези диапазони варират цените на двустайните апартаменти.

В Пловдив двустайните апартаменти се купуват между 45 000 и 65 000 евро на зелено и от 60 000 до 75 000 евро завършени - цени, които не могат да се намерят вече в столицата.

Най-предпочитани в Пловдив са центъра и южните райони. "Градът има голям потенциал и добра инфраструктура да се разширява на югоизток и там е започнало голямо застрояване. Това е добра инвестиция за хората, които имат свободни пари, защото сега може да се купят двустайни апартаменти за 40-50 хил. евро, нещо, което в София е невъзможно да се случи", казва Козарев.

Интересът към къщи в района и около Пловдив се запазва висок, като там сделките стават на цени от 50 000 до 200 000 евро в зависимост от проекта и големината. 

Интерес към жилищния пазар има и в други големи градове като Варна и Бургас, но там не се наблюдава толкова висок ръст на сделките, посочват от "Arco Real Estate". Средно за страната сключените общо 44 113 сделки през първите три месеца са със 17% повече спрямо м. г. и 10% - спрямо 2019 г.

Ключови думи:

Пловди, жилища, цени

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?