Quantcast
Парламентът задължи МФ и БНБ да пазят валутния курс | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Парламентът задължи МФ и БНБ да пазят валутния курс

Европейските банкери ще избухнат в смях, като видят какво сте решили, коментираха от БСП
Обновена
3 825
 Илияна Кирилова
Владислав Горанов

Парламентът задължи със специално решение финансовия министър и управителя на БНБ да защитават настоящия курс – 1.95583 лв. за 1 евро, пред финансовите министри на еврозоната и Европейската централна банка при преговорите за присъединяването на България към общата европейска валута. Ако се окаже, че курсът трябва да бъде променен, тогава страната ще се откаже от приемането на еврото.

Решението беше внесено от представители на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“ след консултации в парламента с финансовия министър Владислав Горанов и управителя на централната банка Димитър Радев.

КОНСУЛТАЦИИТЕ

Повод за разговорите стана напрежението, породено от поправка в Закона за БНБ, която управляващите внесоха скришом преди седмица чрез преходните и заключителни разпоредби на валутния закон. Законовата промяна позволява изменение на курса на лева към еврото и това предизвика страхове, че може да се стигне обезценяване на спестяванията при влизане в еврозоната. Управляващите настояват, че това е необходимо да се запише в закона, за да продължи процеса по влизането на страната в Exchange Rate Mechanism II – т.нар. чакалня на еврозоната.

След разговорите Горанов съобщи, че е постигната договореност с големите политически сили, с изключение на БСП - парламентът да гласува решение, с което дава "твърд мандат" на българските власти, в лицето на финансовия министър и управителя на БНБ, които и да са те, да удържат валутния курс непроменен при преговорите с държавите от еврозоната. "Ако не се договорим да влезем с точно този курс, няма да влезем и ще се оттеглим от механизма", каза Горанов.

По-късно през деня парламентарната бюджетна комисия одобри на второ четене промяната в Закона за БНБ. Поправката не беше подкрепена единствено от депутатите на левицата.

РЕШЕНИЕТО

В решението е записано, че "при договаряне на централен курс на лева към еврото .... министърът на финансите и управителят на Българската народна банка предлагат, поддържат и гласуват позиция за централен курс 1.95583 лева за 1 евро .... Република България не участва в Механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism II) при централен курс между еврото и лева .... различен от централен курс 1.95583 лева за 1 евро“. Този текст беше одобрен с гласовете на 140 депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“.

СБЛЪСЪКЪТ

Със защитата на решението в пленарната зала се нагърбиха от ДПС. „Даваме ясен сигнал на нашите европейски партньори и на българските граждани, че ние желаем да влезем в еврозоната, но не на всяка цена. Ако цената е промяна в курса, ние казваме че няма да я платим“, заяви депутатът от движението Йордан Цонев. Той увери, че който и да управлява държавните финанси в бъдеще, ще се придържа стриктно към решението, тъй като парламентарната повеля е задължителна за институциите. Без нов акт на НС никой не може да промени курса на лева към еврото.

На съвсем друго мнение бяха социалистите. Червеният депутат Румен Гечев цитира текст от резолюцията на Европейския съвет, установяваща механизма на обменните курсове в еврозоната, според който всички участници в преговорния процес за влизането в еврозоната могат да започнат поверителна процедура за преразглеждане на централните курсове. „Никой не може да даде гаранции по какъв курс се влиза в еврозоната, тъй като Европейският съвет е казал, че те решават при излизане от чакалнята. Какво иска сега министърът на финансите да преговаря? Тази резолюция на Европейския съвет се разминава с това, което обяснявате. В чакалнята ни чакат финансовите министри на Франция, на Холандия, ЕЦБ. Те не се интересуват от вашето решение и ще избухнат в смях, като видят какво сте решили“, каза Гечев.

Йордан Цонев обаче контрира, че според същата резолюция решенията относно курсовете се взимат по взаимно съгласие от участниците в процеса. „Българските представители ще гласуват там. Не бих го казал, ако не беше важно за доверието на българските граждани в курса. Всичко останало си е позиция на вашата партия, която изобщо не ме интересува“, изригна Цонев.

А управляващите от ГЕРБ предпочетоха да контраатакуват с чисто политически нападки. „Валутен борд има от 1997 г., защото фалирахте държавата. Затова няма доверие в българския лев. Затова хората ги е страх сега, че курсът на лева може да плава. Опитвате се да сеете паника. БСП е на път да разруши консенсуса за влизане в еврозоната“, обвини социалистите депутатът Тома Биков.

Финансовият министър Владислав Горанов и шефът на БНБ Димитър Радев не присъстваха в пленарната зала, за да представят позициите си.

Пред бюджетната комисия обаче и двамата обясниха, че без новия текст в Закона за БНБ, който синхронизира нашето законодателство с европейската правна рамка за влизане в еврозоната, пътят на България към еврото щеше да е отрязан  по чисто процедурна причина. 
Гуверньорът на централната банка увери депутатите, че никога курсът на лева спрямо еврото, не е бил предмет на дискусия в хода на преговорите. "Надявам се, че ще се приложи неписаното правило, което се е прилагало досега - да се влезе в ERMII и еврозоната с курса, който е в момента и който поддържаме вече 20 години", каза Радев.  И изрази опасение, че преекспонирането на темата може да доведе до "обратен резултат", тъй като преговорите са сектретни.

Финансовият министър Владислав Горанов благодари на партиите, които са подкрепили днешното решение, а към БСП се обърна с думите: "Съжалявам за недалновидността на някои представители на БСП да препотвърдят твърдото си решение да влезем в еврозоната с фиксиран курс. Страхът на БСП вероятно е от неразбиране, защото не искам да ги подозирам в някакви геополитически съображения".

Още

Устремът на България към еврозоната все повече притеснява Европа
ДПС ще се бори с "диктатора Радев" подобно на ГЕРБ

17.09.2021

5645
Две социологически агенции отчетоха тежък срив на ИТН

17.09.2021

Обновена

11888