Quantcast
Общинските чиновници също искат увеличаване на заплатите | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Общинските чиновници също искат увеличаване на заплатите

2 966
 Илияна Кирилова

Заплатите на общинската администрация да се увеличат с минимум 16%, настояват от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). Тази седмица ръководството на сдружението ще се срещне с финансовия министър Кирил Ананиев, за да обсъди проекта на бюджета за догодина и по-специално разходите и субсидиите за общините през 2021 г.

"Възнагражденията в общинската администрация изостават драстично в сравнение с други сектори", коментира пред БНР Донка Михайлова, кмет на Троян и зам.-председател на НСОРБ. По думите й общините са останали на втори план в мерките на държавата за справяне с последиците от COVID-пандемията, въпреки че по-голямата част от служителите са на първа линия в борбата с пандемията. 

Увеличението на заплатите на чиновците с 30% заради коронавируса обхвана само държавната администрация и териториалните й звена в страната, но не и общинските служители.

"Българските общини не получиха нито лев компенсациия за всички разходи, които трябваше да направят извънредно, за да реализират на своята територия мерки за превенция на Covid-19. Няма компенсация и за трудностите, свързани с събирането на местните приходи в условията на кризата, породена от коронавируса. В четвъртък имаме среща с министъра на финансите Кирил Ананниев по бюджета за следващата година и много разчитаме тази среща да е резултатна и да срещнем разбиране", посочи Михайлова.

Общините ще настояват също така през 2021 г. да се увеличи размерът на субсидиите, които получават от държавата.

"Още през февруари, преди избухването на пандемията, ние предложихме на финансовото министерство нашите искания за бюджета за догодина, така както изисква бюджетната процедура. Тогава поискахме субсидията за капиталови разходи на общините да се завиши с 100 млн. лв., а изравнителната субсидия - с 20 млн. лв. Също тогава поискахме увеличение на заплатите с поне 16%. COVID-пандемията е допълнителен мотив да получим по-голям финансов ресурс", коментира за "Сега" Силвия Георгиева, изп. директор на НСОРБ.

Държавата е предоставила допълнителен финансов ресурс за десетки милиони левове на общините през тази година с цел подкрепа в условията на COVID-пандемията, става ясно от писмен отговор на финансовия министър Кирил Ананиев на питане на депутати от БСП.

От МФ припомнят, че са променени няколко законови разпоредби, с които да се подпомогнат местните власти във финансирането на разходите по противоепидемичните мерки. Като пример се посочва финансирането на COVID-разходи с пари от предоставените до 20 януари 2020 г. трансфери за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища, както и за сметка на отчисленията по Закона за управление на отпадъците.

"Независимо, че някои от общинските дейности, делегирани им от държавата, не функционираха в пълен капацитет в периода на извънредното положение, Министерството на финансите продължи да осигурява трансферите за тях, за да бъдат гарантирани възнагражденията на заетите лица", отговаря финансовият министър Кирил Ананиев.

С промяна в Закона за здравето той може до края на 2020 г. да отпуска безлихвени заеми на общини за изпълнението на противоепидемични мерки или при временни касови разриви по местните бюджети заради занижена събираемост на данъците върху недвижимите имоти, превозните средства и таксата смет. 

От МФ обаче отчитат, че към 31 август на национално ниво общинските приходи от тези данъци и такси превишават постъпленията от миналата година. "Това означава, че голяма част от общините са успели да наваксат изоставането вследствие на различни обстоятелства, породени от пандемията, поради което заеми на основание тази законова разпоредба не са отпуснати", казват от финансовото министерство. В същото време през тази година то е отпуснало безлихвени заеми на общини за 18,8 млн. лв., от които 10,3 млн. лв. за временни касови дефицити по бюджетите им и 8,5 млн. лв. на общини, които изпълняват планове за финансово оздравяване отпреди пандемията.

Одобрени са и допълнителни разходи за 6 млн. лв. за общински болници  в отдалечени и труднодостъпни райони, с което годишният бюджет за тези болници се увеличил до 36,7 млн. лв. С 10% е увеличено и заплащането на част от дейностите в тези болници. 

В началото на учебната година на общините са предоставени и допълнително 24,6 млн. лв. за училищно и детско здравеопазване, а още 136.3 млн. лв. за други обекти на социалната и техническата инфраструктура.

С 10.2 млн. лв. извънреден трансфер са изплатени до момента допълнителни възнаграждения от по 1000 лв. на медицински персонал на първа линия в борбата с пандемията в 41 общински болници.

Ще бъдат предоставени допълнителни средства за общинските училища за дезинфектанти и за финансиране на дейности свързани с противоепидемичните мерки.

"Оценката за възможностите за допълнително финансово подпомагане на общините за оставащото време до края на годината зависи в голяма степен от отчета за изпълнение на бюджета за деветмесечието. На тази база до края на октомври ще бъде изготвен и анализ и ще бъдат направени разчети за допълнителната финансова помощ", посочват от финансовото министерство. Оттам посочват още, че до момента постъпилите искания са за над 600 млн. лв.
 

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БАН се обиди на министъра за внушенията, че учените не работят

27.11.2020

Обновена

961 7
Съдебната власт ще си раздаде над 20 млн. лв. за коледни бонуси

19.11.2020

5000 15
Комисията за финансов надзор отново нагло си вдига заплатите

17.11.2020

МИЛА КИСЬОВА

7651 14

Коментари

Льо Клер

Те ще си гласуват правилно и с тези заплати. Къде ще ходят? 

Evasion

При христоиванов? При цецкоу? При маяма? При славтриф?

Дан Колов

Комуне до мозъка на костите си...всички в Белене, нали?

John Slow

Комуне до мозъка на костите си...всички в Белене, нали?

А ти какво си? Не си ли съгласен, че няма нужда да хрантутим безполезна паплач?

Напчо

Ами ако в обхвата на тази "безполезна паплач" попадат твой близки, познати, приятели, тагава какво ? Ще ти е кеф ?

От такива малоумни разсъждения като "квалифицирана и евтина работна ръка" и "да съкратим администрацията, щото била раздута", два милиона българи си биха камшика и се махнаха оттук. Сега бинесът реве за кадри, ама нема ! По програми също няма кой да работи, а такива като вас искат съкращения ! И какво като го съкратиш ? Вместо заплата, нали трябва да се плащат помощи за безработни ? А с покупателното търсене какво става след масови съкращения ? А и на изборите кой и за кого ще гласува, а ?

Напчо

Да бе ! Сериозно от "смачкания дребен и среден бизнес" ??? Не от бандитската приватизация, не от разграбените банки, не от инфлацията 96-97 г., ограбила хората, .... ? Аналогова администрация, а ? Ти въобще влизал ли си в администрация, или само си дрънкаш ? Поне тази, в която работя, можеш да не стъпваш, ако си малко компютърно грамотен. Всичко е в електронни услуги.

Аре !

И се дръж по-възпитано !

 

UserNoName

Според теб, всички кадри са в държавна администрация, а?! Интересно предложение, за да няма безработица, да назначим всички безработни в НАП, а?! На борсата като ви пратят, ще ви храним още макс една година, без многомилионни бонусчета и един куп привилегии. За кой ще гласувате, знаем! Дори вече не ви е срам да си го казвате, че искате цял живот да сте на хранилка. Няма значение, че ти плащаме заплата всички, между които и твои роднини, приятели, познати и т.н., ама щом е за вашият задник може, нали така! 

Щом се правиш на възпитан, е добре да се научиш да уважаваш мнението на тези които ти плащат заплатата и привилегиите! Май забравихте на кого служите, а?!

John Slow

Ами ако в обхвата на тази "безполезна паплач" попадат твой близки, познати, приятели, тагава какво ? Ще ти е кеф ?

Трудно. Там попадат само "наши хора".

AliBabah

Лесно е - отивате на жълтите павета и протестирате. В (пред)изборна година Той е дащен.

Ама стиска ли, ви, калинки охранени?

fractal
снимка на fractal

Докато няма закон за добавената стойност на стоките и храните с който да се фиксира надценката спрямо борсовата цена за деня няма да има оправия

С електричеството вече е уреден въпроса за фирмите и доставчиците и борсовите посредници как да се определят цените на тока

pasamaz

На 12

Вземи ни открехни коя е тая администрация дето е само "електронни услуги". Щото тамън днес занесох пИсмо от една общинска служба до друга общинска служба с което доказах на втората (по нейно искане), че едно парче земя е нейна (на общината) собственост.Де холан ей, безделници и корумпета.

Диагностик

Сега е момента троловете на БСП да поискат увеличение на хонорарите от Корнелата.  Използвайте момента. Сега е дащна. 

ЕдинДруг

Ще препостна едно мнение, което ми попадна тези дни, но се припокрива с мойте виждания по темата. Като представител на частния сектор, не виждам причина защо трябва с мойте и на тези като мен данъци да се изхранва n на брой гърла, които могат спокойно да бъдат заменени от компютър и тези пари да отидат за нещо по-смислено.

 

Проста математика... Има над 400 000 служители в държавната администрация. Ще приемем, че са 400 000, за по-лесно. Средната работна заплата в обществения сектор според НСИ е 1387лв. на месец. Спокойно със софтуер може да бъде заменена дейността на поне 80% от тези хора. И сега ще кажете - "Но как ще оставиш 320 000 души без работа?". Всъщност доста лесно. Плащаме им обезщетение за 12 месеца напред(5,33 милиарда или по 444 милиона на месец) + безплатно обучение за квалификация в рамките на тези 12 месеца по 2000лв. на човек(още 640 милиона). След това ги пускаме от другата страна - в частния сектор, който реално носи парите на държавата. Тоест инвестирайки близо 6 милиарда веднъж в тези хора, всяка следваща година ще спестяваме по 5,33 милиарда, които могат да отиват за много по-нужни неща. Сигурно някой ще каже "Този софтуер, който ще ги замени, сигурно ще е много скъп!"... За сравнение Естония е направила изцяло електронно правителство с 50 милиона лева. При нас "спецовете" министри казват, че ще е нужен още 1 милиард(до тук са дали 2 милиарда) - дори и толкова да е(което е силно завишено), това е 5 пъти по-малко отколкото даваме за заплати на тези безполезни хора. Оставяме на страна приноса към икономиката, който тези 320 000 души ще направят, щом излязат на пазара на труда...(което в песимистичен вариант би било около 5-6 милиарда на година). Оставяме на страна и колко ще се повиши КПД-то на всички останали заети хора към момента, когато вместо да висиш в 2 дни в КАТ или Кадастъра, или да се занимаваш със съдебни дела заради липсата на комуникация между институциите, или да чакаш часове в НАП или общината, ще можеш да направиш всичко за 5 минути с няколко клика... Оставяме на страна и колко ще се увеличи събираемостта на глоби, актове и данъци, от което ще влязат още пари в държавата. "Ако е така, защо това не се случва?" - сигурно ще кажете... Много просто - защото тези хора както са безполезни за обществото, така са полезни за политиците, които ги използват единствено за гласовете им. И после хвърлят по един 50-так от нашите пари в лицето на майките, бабите и дядовците, задушават бизнеса с постоянни репресии и....ето как се печелят избори.

риболовец 5

   Общинските администрации са свърталища на роднински и партийни назначенци.

   И са доказано некадърни и безотговорни.

   

tatyana1

На какво отгоре искат повишение? Откак започна коронавирусната епидемия, голяма част въобще се изпокриха в общините, никого не приемат и нищо не придвижват, въпреки законовите срокове. Сега се пораздвижиха- замириса им на избори и май се уплашиха. 

Влез или се регистрирай за да коментираш