Quantcast
Общинските чиновници също искат увеличаване на заплатите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Общинските чиновници също искат увеличаване на заплатите

3 284
 Илияна Кирилова

Заплатите на общинската администрация да се увеличат с минимум 16%, настояват от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). Тази седмица ръководството на сдружението ще се срещне с финансовия министър Кирил Ананиев, за да обсъди проекта на бюджета за догодина и по-специално разходите и субсидиите за общините през 2021 г.

"Възнагражденията в общинската администрация изостават драстично в сравнение с други сектори", коментира пред БНР Донка Михайлова, кмет на Троян и зам.-председател на НСОРБ. По думите й общините са останали на втори план в мерките на държавата за справяне с последиците от COVID-пандемията, въпреки че по-голямата част от служителите са на първа линия в борбата с пандемията. 

Увеличението на заплатите на чиновците с 30% заради коронавируса обхвана само държавната администрация и териториалните й звена в страната, но не и общинските служители.

"Българските общини не получиха нито лев компенсациия за всички разходи, които трябваше да направят извънредно, за да реализират на своята територия мерки за превенция на Covid-19. Няма компенсация и за трудностите, свързани с събирането на местните приходи в условията на кризата, породена от коронавируса. В четвъртък имаме среща с министъра на финансите Кирил Ананниев по бюджета за следващата година и много разчитаме тази среща да е резултатна и да срещнем разбиране", посочи Михайлова.

Общините ще настояват също така през 2021 г. да се увеличи размерът на субсидиите, които получават от държавата.

"Още през февруари, преди избухването на пандемията, ние предложихме на финансовото министерство нашите искания за бюджета за догодина, така както изисква бюджетната процедура. Тогава поискахме субсидията за капиталови разходи на общините да се завиши с 100 млн. лв., а изравнителната субсидия - с 20 млн. лв. Също тогава поискахме увеличение на заплатите с поне 16%. COVID-пандемията е допълнителен мотив да получим по-голям финансов ресурс", коментира за "Сега" Силвия Георгиева, изп. директор на НСОРБ.

Държавата е предоставила допълнителен финансов ресурс за десетки милиони левове на общините през тази година с цел подкрепа в условията на COVID-пандемията, става ясно от писмен отговор на финансовия министър Кирил Ананиев на питане на депутати от БСП.

От МФ припомнят, че са променени няколко законови разпоредби, с които да се подпомогнат местните власти във финансирането на разходите по противоепидемичните мерки. Като пример се посочва финансирането на COVID-разходи с пари от предоставените до 20 януари 2020 г. трансфери за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища, както и за сметка на отчисленията по Закона за управление на отпадъците.

"Независимо, че някои от общинските дейности, делегирани им от държавата, не функционираха в пълен капацитет в периода на извънредното положение, Министерството на финансите продължи да осигурява трансферите за тях, за да бъдат гарантирани възнагражденията на заетите лица", отговаря финансовият министър Кирил Ананиев.

С промяна в Закона за здравето той може до края на 2020 г. да отпуска безлихвени заеми на общини за изпълнението на противоепидемични мерки или при временни касови разриви по местните бюджети заради занижена събираемост на данъците върху недвижимите имоти, превозните средства и таксата смет. 

От МФ обаче отчитат, че към 31 август на национално ниво общинските приходи от тези данъци и такси превишават постъпленията от миналата година. "Това означава, че голяма част от общините са успели да наваксат изоставането вследствие на различни обстоятелства, породени от пандемията, поради което заеми на основание тази законова разпоредба не са отпуснати", казват от финансовото министерство. В същото време през тази година то е отпуснало безлихвени заеми на общини за 18,8 млн. лв., от които 10,3 млн. лв. за временни касови дефицити по бюджетите им и 8,5 млн. лв. на общини, които изпълняват планове за финансово оздравяване отпреди пандемията.

Одобрени са и допълнителни разходи за 6 млн. лв. за общински болници  в отдалечени и труднодостъпни райони, с което годишният бюджет за тези болници се увеличил до 36,7 млн. лв. С 10% е увеличено и заплащането на част от дейностите в тези болници. 

В началото на учебната година на общините са предоставени и допълнително 24,6 млн. лв. за училищно и детско здравеопазване, а още 136.3 млн. лв. за други обекти на социалната и техническата инфраструктура.

С 10.2 млн. лв. извънреден трансфер са изплатени до момента допълнителни възнаграждения от по 1000 лв. на медицински персонал на първа линия в борбата с пандемията в 41 общински болници.

Ще бъдат предоставени допълнителни средства за общинските училища за дезинфектанти и за финансиране на дейности свързани с противоепидемичните мерки.

"Оценката за възможностите за допълнително финансово подпомагане на общините за оставащото време до края на годината зависи в голяма степен от отчета за изпълнение на бюджета за деветмесечието. На тази база до края на октомври ще бъде изготвен и анализ и ще бъдат направени разчети за допълнителната финансова помощ", посочват от финансовото министерство. Оттам посочват още, че до момента постъпилите искания са за над 600 млн. лв.
 

Още

Две министерства спорят прахосани ли са 200 млн. лв. за безработни

11.06.2021

МИЛА КИСЬОВА

2346
Проф. Кантарджиев: Ние от НОЩ пари не сме взимали

06.06.2021

1338
България е загубила 72% от фермите си, откакто е в ЕС

24.05.2021

5415