Медия без
политическа реклама

НС отмени забраната за съхраняване на горива зад граница

50% от запасите с нефтопродукти може да се държат в страни от ЕС

25 Яну. 2024МИЛА КИСЬОВА
Илияна Димитрова
Шефът на енергийната комисия в НС Делян Добрев призна, че е проспал законова поправка, с която се забранява съхраняването на горива извън страната.

Парламентът коригира гласуваната преди няколко месеца разпоредба, с която икономическите оператори у нас бяха задължени да съхраняват 100% от запасите с горива за извънредни ситуации единствено на територията на страната.

На второ четене днес бяха одобрени промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, с които се връща в сила старото положение - до 50% от тези запаси да може да се държат в складове в други страни-членки на ЕС. Тези промени бяха предложени от шефа на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ и Йордан Цонев от ДПС.

Задължението запасите с горива за извънредни ситуации да се държат само на територията в страната предизвика голям скандал през есента. Шефът на енергийната комисия Делян Добрев обяви тогава, че е проспал тази поправка, защото разбрал за нея едва след обнародването й в Държавен вестник. Добрев обвини финансовия министър Асен Василев, че тихомълком е вкарал новата разпоредба в услуга на "Лукойл".

Днес в парламента отново се развихри дебат кой е проспал законовата поправка и откъде е дошла тя. "Предложението за 100-те процента пристигна по имейл от министерството на финансите", посочи Делян Добрев.

Това ограничение предизвика миналата година и силна критика от фирмите, които се занимават с търговия на горива. Вносителите обявиха, че не е възможно в 12-месечен срок да преместят запасите си в страната, което означава, че трябва да спрат да внасят горива. Те предупредиха също, че премахването на правото да държат запаси от нефт и нефтопродукти извън страната ще доведе до злоупотреби с необосновано покачване на цената за съхранение у нас и дори до откази за предоставяне на складови вместимости. Най-големият печеливш от подобна рестрикция би била "Лукойл Нефтохим", която държи най-големите складови вместимости за горива в страната.

При окончателното гласуване днес на поправките в Закона за запасите с нефт и нефтопродукти отпадна предложената от ГЕРБ и ДПС нова разпоредба от юни 2024 г. до 70% от запасите да може да се държат в страна от ЕС. Още при първото гласуване на законопроекта от Газовата и петролна асоциация предупредиха, че това може да създаде проблеми при извънредна ситуация, тъй като количествата складирани в ЕС трябва да бъдат превозени до страната, което неминуемо ще отнеме време.

В окончателния вариант на закона чувствително са намалени и първоначално заложеното драстично увеличение на санкциите при отказ за предоставяне на сводобни складови вместимости за съхранение на горива. Това ще се наказва с 500 хил. лв. до 1 млн. лв. глоба - двойно по-малко от първоначално предлаганите от ГЕРБ и ДПС.

Ключови думи:

запаси на горива, горива

Още по темата