Медия без
политическа реклама

Новият закон за БНБ отприщи спорове за шефските заплати и за еврото

Ще внесем 960 млн. евро на депозит в ЕЦБ, съобщи управителят на централната банка Димитър Радев

18 Яну. 2024
"Ако новият Закон на БНБ не се приеме, ще се блокира процесът по присъединяването ни в еврозоната", каза Димитър Радев, управител на БНБ
Илияна Димитрова
"Ако новият Закон на БНБ не се приеме, ще се блокира процесът по присъединяването ни в еврозоната", каза Димитър Радев, управител на БНБ

Депутатите започнаха да обсъждат новия Закон за БНБ, но не стигнаха днес до гласуване на първо четене. Той трябва да замени сегашния закон за централната банка, като на практика отмени действащия вече 25 години валутен борд в страната с членство в еврозоната. Предвижда се новият закон да започне да действа от деня на влизането на страната ни в еврозоната - като нашата амбиция е това да стане от 1 януари 2025 г. Проектът обаче трябва да бъде гласуван още сега, за да може ЕЦБ и Еврокомисията да го отразят в решаващия доклад за напредъка на България, който трябва да излезе през пролетта.

Опозицията измести дебатите отново към темата трябва ли България да заменя лева с евро и дали сега е подходящият момент.

В началото на заседанието БСП поиска отлагане на законопроекта, докато вносителите не представят в парламента доклад за ефектите на приемането на еврото върху икономиката и гражданите, при това подписан от управителя на БНБ Димитър Радев и финансовия министър Асен Василев. "Миналата година от централната банка ни се представиха някакви работни текстове за ефекта от въвеждането на еврото. Но те не включват становището на МФ и другите участници в координационния съвет за въвеждане на еврото. Къде са подписите на БНБ и МФ? Вие искате да приемем нов закон за БНБ, а в този доклад се казва, че има много рискове пред България и тя не отговаря на условията за членство в еврозоната", посочи Румен Гечев от БСП. И депутатът изчете различни текстове от въпросния документ, които вещаят възможни негативни последици за страната ни.

Геогри Ганев от "Демократична България" опонира като подчерта, че въпросният работен доклад е непълен, а Гечев чете избирателно текстове от него. "Може да се окаже, че оценката е положителна по много въпроси. А и за всеки паричен механизъм има рискове", каза Ганев. Депутатът подчерта също, че новият закон за БНБ ще влезе в сила в момента, в който страната ни бъде приета в еврозоната, а не преди това.

От "Възраждане", които са най-върли противници на замяната на лева с еврото припомниха, че чакат решение на Конституционния съд относно допускането на референдум по темата. "И този референдум ще бъде проведен, защото 75% от блъгарите не искат еврото", закани се депутатът Йордан Тодоров.

ИТН се възмути на разписания в законопроекта текст, според който възнагражденията на ръководството на БНБ трябва да са на нивото на поднадзорните лица - т.е. на шефовете на търговските банки. Тошко Йорданов отбеляза и новото законово изискване да не бъдат назначавани политически лица като гаранция за независимост на централната банка. "Нововъдената от сглобката практика направи точно това и ние ще предложим да се промени", каза Йорданов, визирайки двамата нови подуправители на БНБ - бившите депутати от ПП и ДПС Андрей Гюров и Петър Чобанов. 

Преди повече от месец ИТН са внесли сигнал до управителя на БНБ Димитър Радев и до Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) относно предполагаем конфликт на интереси и несъвместимост с подуправителя на управление „Емисионно“ Андрей Гюров. Той едновременно е бил и в Изпълнителния съвет на политическа партия „Продължаваме промяната“, и подуправител на БНБ, твърди ИТН. "Какво стана с тази проверка"?, попита Тошко Йорданов управителя на БНБ Димитър Радев, който също присъства в пленарната зала.

Отговор обаче не последва, а председателят на НС Росен Желязков закри заседанието заради изчерпване на работния ден.

"Ако Законът за БНБ не се приеме, това ще блокира процеса по присъединяване на България в еврозоната", заяви управителят на БНБ Димитър Радев. Той подчерта, че има достатъчно много доклади и изследвания за ефектите от приемането на еврото, които доказват ползите от тази стъпка. "Един от тези доклади, поръчан от Народното събрание, е на Икономическият и социален съвет, където и бизнесът, и синдикатите подкрепят членството в еврозоната", каза Радев.

Какво предвижда законът?

С новия закон се възстановяват всички функции на БНБ при определянето на паричната политика, които бяха ограничени заради валутния борд - от участието при определянето на лихвените нива през пълния набор от инструменти и операции на открития пазар до функцията на кредитор до последна инстанция. 

Предвижда се политиката на БНБ да се промени от краен консерватизъм към по-умерен по отношение на инвестиционните дейности, капиталовите изисквания и изискванията за минималните резерви на банките.

След приемането ни в еврозоната БНБ ще трябва да депозира в ЕЦБ 960 млн. евро от валутните си резерви. "Те не трябва да се разглеждат като разход, а като вземания на БНБ от ЕЦБ", каза Радев и подчерта, че общите валутни резерви на страната са близо 35 млрд. евро. 

БНБ ще трябва да внесе в капитала на ЕЦБ и 100 млн. евро, което гарантира получаването на дивидент.

Управителят на БНБ Димитър Радев обяви, че при влизане в еврозоната БНБ ще получи дял от паричния приход на евросистемата, който след приспадане на разходи и заделяне на провизии, ще бъде внесен в държавния бюджет. "Тези нетни доходи от емитиране на втората най-важна и най-разпространена валута в света ще бъдат много по-високи от тези, които реализира в момента БНБ при емитирането на лева", каза Радев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата