Quantcast

Медия без
политическа реклама

Неплащането на дивиденти срина с 30% акциите на ”Газпром”

30 Юни 2022
БГНЕС/ЕПА

Руският монополист "Газпром" реши да не изплаща дивиденти във връзка с финансовите си резултати от миналата година, като това е първото подобно решение от 1998 г. насам и то предизвика брутален спад на акциите на енергийния гигант с близо 30 на сто, съобщава БНР.

"Акционерите решиха, че в настоящата ситуация не е препоръчително да се изплащат дивиденти въз основа на резултатите за 2021 г.“, каза заместник-изпълнителният директор Фамил Садигов, цитиран от Ройтерс. Той добави, че "Газпром" предпочита да се съсредоточи върху руската регионална газификация, подготовката за отоплителния сезон и плащането на предстоящото повишение на данъците.

След новината акциите на "Газпром" се сринаха с близо 30% на Московската фондова борса, тъй като това решение отмени препоръката на борда на директорите за изплащане на дивидент от 52,53 рубли на акция, което би било най-големият раздаван дивидент.

Енергийният гигант планира да похарчи 526 млрд. рубли (или 10 млрд. долара) до 2025 г., за да увеличи газификацията на Русия от сегашното й ниво, което е 72 на сто.

Решението на "Газпром" идва на фона на новината, че Групата на седемте най-богати икономически (Г-7) обмисля как да се ограничи цената на руския петрол и газ като начин да се попречи на Москва да печели повече средства за войната си в Украйна, която агресия доведе до рязко покачване на цените на енергията в световен план.

През последните седмици има и намаляване на потоците на руски газ към Европа през Украйна и през газопровода "Северен поток 1", което предполага по-малко приходи за "Газпром". На 27 април безпричинно руската компания доставките на газ за България, в опит за дестабилизация на страната ни.

Ключови думи:

Газпром, акции, срив, Г-7

Още по темата