Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нападките между Нинова и новия принципал на икономиката се нажежиха

Бивш и настоящ министър се сблъскаха задочно на нов фронт - цени, райски газ и защита на потребителите

09 Авг. 2022Обновена
БНР
Предаването на щафетата в Министерството на икономиката. Усмивките на Корнелия Нинова и Никола Стоянов бяха само "за протокола".

Бившият и новият министър на икономиката са в истинска война. Преди 8 дни Корнелия Нинова предаде поста на Никола Стоянов, когото бе уволнила като шеф на ВМЗ (Вазовски машиностроителни заводи - Сопот), и оттогава словесните престрелки между двамата не спират. 

Нападките започнаха по темата за оръжейния износ на България - най-вече за Украйна. После се прехвърлиха на уволнения и назначения, а днес се разбра, че напрежение тресе и Комисията за защита на потребителите.  

Доскорошният вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова е направила сериозна чистка в подопечните ѝ ведомства като е назначила нови хора без конкурс.

Ръководството на Комисията за защита на потребителите публично се оплака от политически натиск и саботиране на работата й от страна на служебния министър.

"От служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов е постъпил сигнал до Инспектората на минитерството на икономиката, че КЗП няма компетенциите да направи разследване за продажбата на райски газ, нито да следи цените и затова е поискал проверка на работата на комисията", заяви пред журналисти председателят на комисията Иван Френкев.

Според него ситуацията била безпрецедентна - "някой търси отговорност от КЗП защо си върши работата".

Шефът на КЗП припомни, че темата за райския газ бе повдигната от омбудсмана Диана Ковачева, която с писмо до КЗП е поискала да се осъществи надзор над продажбата на опасната стока. "При липса на изрично секторно законодателство се прилага общия закон. Темата с райския газ е от голям публичен интерес. Благодарение на бързите проверки, продажбата на райски газ беше ограничена", коментира Френкев.

Впоследствие министър Нинова предложи поправка в Закона за здравето и Закона за закрила на детето, която бе приета на едно от последните заседания на 47-мия парламент.  Така след поправките в закона, отговорност за проверките за продажбата на райския газ вече носи Министерството на здравеопазването.

"Има политически натиск върху комисията и опит да се осъществи регрес по отношение на работата. КЗП се ползва с високо доверие като обществен орган", заяви още председателят ѝ. Според него чрез назначаване на проверка служебният министър на икономиката се опитвал да дискредитира предишната власт и ръководство. Припомняме, че до преди два месеца председател на КЗП бе Димитър Маргаритов, който после стана заместник на Корнелия Нинова.

Инспекторътат на МИИ ще започне проверка и на правомощията КЗП по отношение на инспекциите как се провеждат промоциите в магазините, обясни Френкев. "За нас тази проверка е изключително нелепа. Точно тези дейности са част от нашите правомощия", посочи шефът на КЗК.

Той обясни, че втора точка в сигнала на министъра към инспектората е по повод програмата за наблюдение на цените на 12 вида стоки от първа необходимост, която тече вече 6 седмици. "В България има пазарна икономика и КЗП не се меси в ценообразуването, но като комисия сме длъжни да следим дали при прилагането на антикризисните мерки и при обявяването на промоции, потребителите са защитени и дали са правилно обявен", обясни Френкев, който е активист на БСП, назначен начело на комисията от Нинова .

 

Контра

Часове по-късно дойде и официалната реакция на Министерството на икономиката. В съобщението до медиите се посочва, че е постъпил сигнал за масови уволнения в КЗП и назначения на ключови позиции без провеждане на конкурс. 

В сигнала се посочва, че 6 от ръководителите на териториални дирекции са били освободени за кратък период от време, с което има опасност да се блокира дейността на контролния орган. "Въпреки скандалните твърдения действията по сигнала са предприети изцяло по административната процедура без да се създава напрежение в организацията или да се уронва имиджа ѝ пред обществото", уверяват от министерството. И допълват още подробности:

"В сигнала се твърди, е само за първите седем месеца на годината от бюджета на КЗП са изразходвани около 150 хил. за изплащане на обезщетения на освободените служители, а към момента са заведени редица дела за неправомерно освобождаване на експерти с по над 10 г. опит от Комисията. Жалбоподателите изразяват съмнение, че действията на КЗП са предприемани по лично разпореждане от предходното ръководство на министерството, а за нови служители са назначавани приоритетно партийни функционери.

От МИИ пишат още: "Днешните публични твърдения на председателя на КЗП Иван Френкев категорично не отговарят на истината. Министерството изразява силно притеснение за целенасочения опит за уронване имиджа на институцията. С цел запознаване обществото с обективната истина, се публикува отправеното искане от Инспектората на министерството в частта за предоставяне на допълнителна информация по постъпилия сигнал в частта с проверките на т.нар. „райски газ“. Видно от него, по никакъв начин не се ограничават или коментират правомощията на КЗП".


"Министерството на икономиката и индустрията очаква в най-кратки срокове да получи пълната информация от КЗП. С оглед събитията от днешния ден се призовава и институцията да я представи на обществото. С оглед огромната чувствителност на потребителите и нуждата от строг контрол на разпространението на т.нар. „райски газ“ изключително важно е публично да бъде оповестено колко административни санкции са наложени на неизрядни търговци, след разпоредените от предходния министър денонощни проверки", се посочва в прессъобщението. 
В заключение от МИИ посочват, че защитата на потребителите е ключов приоритет, а КЗП трябва да работи с грижа за потребителите, а не в интерес на ПР-имиджа на една или друга политическа фигура.

 

На този фон не е трудно да прогнозираме, че скоро комисията ще има нов председател. 

Спор и за ВМЗ

Междувременно задочен спор се разрази между служебният премиер Никола Стоянов и назначеното от Нинова преди два месеца ръководство на ВМЗ Сопот. Пред БНТ Стоянов, който до юни бе председател на съвета на директорите на ВМЗ, обяви, че заради блокираните от Нинова разрешения за износ на оръжейна продукция, военното дружество търпи загуби за последните два месеца от над 100 млн. лв. "През последните месеци се откриват големи възможности пред военно-промишления комплекс, но дружествата са поставени на колене", посочи Стоянов. И отново увери, че ще ускори работата на междуведомствената комисия за контрол на експорта на военна продукция, за да се изчистят натрупаните над 200 заявления за износ.

Сегашните шефове на ВМЗ обаче реагираха остро: "Ръководството на „ВМЗ“, което пое управлението на дружеството в началото на месец юни, отчете печалба пред Държавната консолидационна компания за полугодието в размер на 48 млн. лв.  За сравнение, за първото тримесечие на същата година, във времето, в което председател на СД  е сегашният служебен министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, дружеството е приключило със загуба  в размер на над 1.6 млн. лв.", се казва в прессъобщение от завода. Оттам се похвалват и с изплатени стари задължения за над 35 милиона лева и изплатен дивидент към ДКК от близо един милион лева.

 


 

Още по темата