Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нинова уволнила 72-ма души в подопечните ѝ ведомства и дружества

Служебният министър на икономиката ще реанимира Държавната петролна компания

08 Авг. 2022ОбновенаМИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова

Доскорошният вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова е направила сериозна чистка в подопечните ѝ ведомства като е назначила нови хора без конкурс. 

Това стана ясно от пресконференция на служебния министър на икономиката Никола Стоянов, който представи днес екипа и приоритетите на министерството. 

"За последните 7-8 месеца в администрацията на Министерството на икономиката и останалите ведомства и дружества, на които министърът на икономиката е принципал, са били уволнени 72-ма души. Това е доста над 10% от целия екип, средно по 10 души на месец. В 14 от 18-те публичните предприятия под шапката на МИИ са били сменени всички или голяма част от управителните съвети, като огромната част от хората са били с конкурс и с мандат години напред. Всички новоназначени са без конкурс, в нарушение на Закона за публичните предприятия", каза Стоянов. Той посочи още, че повечето назначения всъщност били правени от началника на кабинета на министъра Калоян Методиев. Методиев бе началник на кабинета и на президента Румен Радев през 2019-2020 г.

Самият Стоянов е един от отстранените от Нинова кадри - като шеф на съвета на директорите на ВМЗ Сопот. Именно заради неговото назначение за служебен министър на икономиката Нинова определи действията на президента Румен Радев като реваншистки.

Стоянов обясни, че директорът на Държавната консолидационна компания Смиляна Нитова, назначена от Нинова и включена вече в изборните листи на БСП, е саботирала тези дни опита му да назначи още трима души в борда на директорите.

"По закон ДКК трябва има минимум 5-членен съвет на директорите, а в момента са четирима. Изпълнителният директор обеща съдействие и издаде пълномощно за адвокат, който да подаде в Агенцията по вписванията новите три предложения, но малко след това го е оттеглила от деловодството и е оспорила промяната в Търговския регистър. Това не е начин на работа. Не съм дошъл да се разправям с хората", посочи Стоянов.

Според него попълването на борда на ДКК с още трима души се налагало защото под шапката на компанията има държавни дружества с най-разнородна дейност.

 

ОТГОВОР

"Не съм уволнила 72-ма души", побърза да отговори Корнелия Нинова с прессъобщение до медиите. Тя посочи, че 24-ма служители на министерството са били освободени заради пенсионна възраст, двама - за груби нарушения, един - за конфликт на интереси.

Според Нинова сегашният министър на икономиката бърза да назначи нови членове в директорския борд на ДКК, за да уреди свои хора на заплати или за да има ново мнозинство, което да започне чистка по дъщерните дружества. Направените от нея новоназначения били временни, до провеждане конкурси, оправда се бившата вицепремиерка.

 

ПРИОРИТЕТИ

Служебният министър на икономиката определи проблема с природния газ като първи свой приоритет. Една от задачите на Министерството на икономиката, заръчана от кризисния щаб, била да се направи анкета сред предприятията колко от тях използват газ и може да преминат на друго гориво в случай на криза. "По кризата с газа ще разчитам много на диалога и съветите на работодателите и синдикатите", посочи Стоянов.

На второ място като приоритет той постави проблемите с петрола и в частност цените на горивата. И посочи, че в тази връзка е възложил анализ за Държавната петролна компания (ДПК), която бе създадена преди година още при управлението на ГЕРБ, но така и не успя да развие някаква дейност с изключение на солидните заплати, които получават няколкото шефове назначени в компанията.

"Анализът трябва да покаже дали ДПК може да помогне по някакъв начин за намаляването на цените на горивата в тежките дни, които очакват хората и бизнеса", обясни Стоянов. Според него ДПК е създадена със закон и не може да се закрие с министерско постановление, каквото издаде правителството на Кирил Петков. "За мен администрацията и публичните предприятия трябва да са в полза на държавата. Трябва да се прецени дали ДПК може да изиграе някаква роля", обясни Стоянов.

Експертите на МИИ заедно с Министерството на иновациите и растежа ще подготвят нов закон за инвестициите, който да даде нови, работещи насърчителни мерки за инвеститорите, както и нови критерии кои проекти да се насърчават. Във фокуса ще е и Българската агенция за експортно застраховане, която заедно с търговските банки можела да предоставя гаранции и улеснения за българските износители. За ролята на Българската агенция за инвестициите служебният министър не спомена в изложението си. 

Като нов министър на икономиката той също залага на подобряване на работата на търговските аташета по света. Следващата седмица ще бъде проведена годишната среща с тях.

 

ИЗНОСЪТ НА ОРЪЖИЯ

Стоянов заяви, че е форсирал работата  на междуведомствената комисия за контрол на експорта на военна продукция и обеща до седмица-две да придвижи напред над 230 заявления за 1 млрд. лв. Те са били блокирани през последния месец и половина от Корнелия Нинова. "Стриктно ще следя дали заявленията отговорят на рамката, дадена от последното Народно събрание", каза Стоянов.

Последното заседание на комисията е на 27 юни. При предаването на властта Нинова обяви, че нарочно е оставила заявленията да бъдат одобрени от служебния кабинет, но предупреди, че зорко ще следи за къде е насочен износът. "Ако трябва тази бомба ще гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя българския бизнес", коментира Стоянов. По думите му някои от оръжейните износители вече получавали предупреждения за неустойки за забава от своите контрагенти.

 

ЕКИП

Служебният министър на икономиката представи двама негови заместници. Димитър Данчев, който бе зам.-министър на Корнелия Нинова, запазва поста си в служебния кабинет. Той е включен и в състава на кризисния щаб за природния газ. Вторият заместник е Ирина Щонова. Тя бе представена като експерт с опит в управлението на една от най-големите телекомуникационни компании в САЩ, а също с опит във финансовия надзор и бизнес развитие.

Още по темата