Медия без
политическа реклама

НАП упорства за открити нарушения при ревизии на "Нексо"

28 Яну. 2023
Илияна Кирилова

Националната агенция за приходите потвърди изнесените в парламента данни от финансовия министър Росица Велкова за данъчни нарушения в особено големи размери на българското дружество на криптобанката "Нексо".

В специално прессъобщение от НАП уточняват, че извършените в периода 2020-2022 г. ревизии на "Ен Ди Си", установили задължения в особено големи размери по смисъла на Наказателния кодекс - надвишаващи 12 000 лв.  "След приключване на ревизионните производства на фирмата са констатирани нарушения и налагане на глоби с лихви. Издадените ревизионни актове са влезли в сила, съответно фирмата е погасила задълженията си", посочват от НАП.

Затова към момента българското дружество на "Нексо" – „Ен Ди Ес“ ЕООД няма задължения за данъци и осигуровки, както и неплатени ревизионни актове към приходната агенция.

"Напълно коректен е отговорът, предоставен от министъра на финансите Росица Велкова на въпрос от народни представители от ПП „Възраждане“ "Съответстват ли платените данъци и декларираните печалби на огромните обороти и има ли пропуснати от НАП ползи за фиска“, посочват от НАП.

В петък от "Нексо" реагираха остро на предоставените от министър Велкова данни в парламента. Според компанията единственото достоверно твърдение било, че в рамките на три години са направени три ревизии на дружеството "Ен Ди Ес". Ревизиите били рутинни, свързани с възстановяване на ДДС и техните обжалвания са били с благоприятен изход за дружеството, твърдят от "Нексо".

Още по темата:

Три ревизионни акта за задължения в особено големи размери по Закона за данъка върху добавената стойност има на името на компанията "Ен Ди Ес" ЕООД, която е българското дружество на нашумялата платформа за криптовалута "Нексо".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Нексо, ревизии, нарушения, НАП

Още по темата