Quantcast
МВР и АПИ пак се наредиха на опашка за траншове от бюджета | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

МВР и АПИ пак се наредиха на опашка за траншове от бюджета

ГЕРБ не са оставили почти нищо в резерва за бедствия
4 276
 Илияна Кирилова

Обичайните заподозрени сред държавните ведомства отново се надяват на извънредни траншове от евентуална актуализация на бюджета. Наред с увеличението на пенсиите и неотложните разходи около пандемията, в законопроекта на служебното правителство са включени и редица абонирани за такива допълнителни финансови инжекции министерства като МВР и МРРБ.

Утре предложенията на служебните министри ще бъдат обсъдени от синдикати и работодатели в националния съвет за тристранно сътрудничество. От заложените в проекта допълнителни разходи е видно още веднъж, че бившите управляващи са действали на принципа "след нас и потоп", като са оставили необезпечени ключови дейности.

 

Още 200 млн. лв. за пандемията

 

Актуализацията е разработена на база най-песимистичния сценарий за пандемията - че ноември и декември ще бъдат същите като миналогодишните, обяви финансовият министър Асен Василев при представянето му. За осигуряване на мерките, свързани с преодоляване на пандемията служебното правителство предлага по бюджета на МЗ да се отпуснат допълнително до 200.01 млн. лв.

С 46.5 млн. лв. трябва да се купят допълнителни 1 533 037 дози ваксини на "Пфайзер", с което количеството от този производител до края на годината е обезпечено. 118,9 млн. лв. са предвидени за осигуряване на добавките за работа на първа линия в здравеопазването, като тук влизат и парите за ваксиниране на хора без здравни осигуровки (общо 5 млн. при цена от 10 лв. на ваксинация). 14.7 млн. лв. са отделени за закупуване на допълнителни количества ремдесивир.

Със 7.5 млн. лв. служебното правителство иска да осигури моноклонални антитела за лечение на COVID-19 по съвместни процедури за обществените поръчки на ЕК. С предвидените средства се осигурява минимално количество от лекарствения продукт, което да осигури лечение на около 3000 пациенти, посочват в мотивите вносителите. С още 12.5 млн. лв. трябва да се осигури резерв от лекарствени продукти за лечебните заведения.

 

МВР и министерството на правосъдието

 

За пореден път в системата на МВР и в дирекциите "Охрана" и "Изпълнение на наказанията" на министерството на правосъдието има недостиг на средства за персонал, става ясно от законопроекта. Затова в него са заложени допълнителни разходи по това перо - до 45 млн. лв. за МВР и до 8.4 млн. лв. за МП. И полицаите, и служителите в охранителните звена към министерството на правосъдието години наред протестират за по-високо заплащане.

 

И още 100 млн. лв. за ремонт на пътища

 

И тази актуализация не може да подмине разходите за ремонт на пътища. По това перо за МРРБ са предвидени до 100 млн. лв., като в мотивите сумата е аргументирана много благовидно - необходими са спешни аварийно-ремонтни дейности, намаляване нарастването на броя на пътните инциденти, осигурява се цялостно подобряване на пътните участъци и пр. Служебният кабинет обаче разкри пълен хаос в сметките на агенция "Пътна инфраструктура" - при одобрен бюджет за текущи ремонти и поддръжка за 2021 г. в размер на 382 млн. лв., агенцията е възложила дейности на стойност близо 2.9 млрд. лв., като от тях 1.45 млрд. лв. са поети ангажименти през 2021 г., а 1.4 млрд. лв. – за 2022 и следващи години.

 

Фондът за бедствия - почти празен

 

Остатъкът от средства в резерва за предотвратяване и овладяване на бедствия е почти напълно изчерпан към момента, установява служебното правителство. Поради тази причина са предвидени 35 млн. лв., с които да бъде увеличен резервът по централния бюджет за евентуални плащания до края на годината.

Още

Януарските пенсии ще са с добавка за 6 дни

12.09.2021

9630
Петков, Нинова и сие се целят в 4-годишен мандат

21.11.2021

6893
ПП ще предава преговорите с трите партии онлайн

16.11.2021

Обновена

4431