Медия без
политическа реклама

МРРБ откри незаконни мутации в договорите за пътни ремонти

Браншовата камара "Пътища" се закани да даде на съд АПИ за неплатените милиони

БГНЕС
“В България има повече от 21 000 строителни фирми с над 155 000 работници. От всички тях протестират само тези от пътното строителство. Останалите работят в пазарни условия и от години се състезават за поръчки, цена и качество. Около 20-30 от пътния бранш от години работят, без да се състезават, понякога без обществени поръчки, по „ин хаус“ процедури и по 5-годишни договори. Това е допуснато от предишното ръководство на държавата, АПИ и „Автомагистрали“. Имаме 21 000 фирми, които работят в пазарна икономика, и 20-30, които са в икономика, която не е свързана с европейските ценности и пазарната икономика", коментира регионалният министър в неделя. Тя посочи, че "въпросните фирми са получили от предишните управляващи 1,4 млрд. лв. аванси, а сега имат претенции да получат още над 900 млн. лева. Ето защо е нелогично работниците да казват, че нямат заплати - фирмите имат излишък от аванса. Ще проверим с Инспекцията по труда, за да видим колко души са ощетени. Пред МРРБ стоят хора, протестират, че нямат заплати, но аз нямам гаранция, че ако платя на посредници, собственикът няма да отиде после с тези пари - 50 милиона например - в Дубай, и хората пак да са без пари. Затова държа да говоря само със собственици, разговорите ще са открити“, заяви арх. Комитова.

Сблъсъкът между недоволните пътностроителни фирми и служебния кабинет става все по-тежък. Спорът за плащанията остава без решение и доведе до четвърти национален протест под егидата на браншова камара "Пътища", който днес преди обяд парализира за часове центъра на столицата. Министерството на регионалното развитие (МРРБ) продължава да вади нови данни за прегрешения на част от компаниите, а камарата заплаши да съди пътната агенция за неуредени сметки. 

В момента Агенция "Пътна инфраструктура" и МРРБ ударно проверяват договорите за поддръжка и зимно почистване, защото има съмнения, че изпълнители са "разгръщали" дейността си, без да имат право, и са превръщали текущите ремонти в основни, т.е. извършвали са незаконно строителство. Това се разбра от интервю на зам.-министър Иван Шишков тази сутрин пред БНТ. Именно тези непозволени "мутации" на обществените поръчки обясняват и защо ремонтните работи по някои магистрални отсечки и шосета са така поскъпнали - в някои случаи претенциите на компаниите надвишават в пъти стойностите на поръчките, възложени им от Агенция "Пътна инфраструктура".

"До края на седмицата ще направим пълен преглед дали извършената работа от строителните фирми отговаря на възложената им по документи. Анализът ще покаже дали фирмите, които имат договор за текущ ремонт и поддръжка, са извършвали основен ремонт, което е съвсем различно и може да се окаже поредното незаконно строителство", обясни арх. Шишков. Той посочи, че надвишаването на бюджета за текуща поддръжка на републиканската шсейна мрежа не е повсеместно, а се отнася за определени райони (страната е разделена на участъци, които са възложени на различни компании и консорциуми). Зам.-министърът не пожела да назове конкретни фирми, които на своя глава са излезли извън рамките на договорите с АПИ, защото анализът на документите не е приключил. 

„Търсим начин да решим по законов път проблемите, които са наследство от предишното правителство“, каза заместник на Виолета Комитова, като припомни, че пътностроителни фирми са получили близо 1,5 млрд. аванси, като само за 363 млн. от тях се строи. На практика огромната част от парите - над милиард, "спят"  - те са преведени на малък брой избрани компании, които не ги инвестират, защото са предназначени за обекти, които още нямат строителни разрешителни и които не се инвестират. Ситуацията е парадоксална - средства, с които могат да се обновят шосетата в цялата страна, са блокирани за бъдещо строителство - като с случаите с отсечки 7, 8 и 9 от магистрала "Хемус", чиито трасета дори още не са проектирани. 

"Един от основните проблеми, които съществуват между нас и фирмите, е затова, че държавата в лицето на МРРБ иска да гарантира парите, които са на целия български народ. Няколко пъти стана въпрос, че има големи инфраструктурни обекти, за които са раздавани пари, за които няма планове - тоест очевидно ще започне да се строи  години напред, а в част от тези фирми има над милиард на българските данъкоплатци. Затова ние искаме да водим разговор с тези фирми как ще гарантираме парите на държавата, които са в тях. Считам, че това е фундаментален проблем”, отбеляза той.

Заместникът на Виолета Комитова припомни: "Всяка година държавата е отпускала бюджет за ремонт на пътища и зимно поддържане в рамките на около 300 млн. за всичките фирми. Те са правили работа за над 1 млрд. за годината и в края на годината с постановление на МС са им раздавани пари. За тези обещавани пари няма правно основание, защото не са предвидени в бюджета”.

 

Междувременно браншовата камара "Пътища" изпрати открито писмо, в което настоява служебния премиер Стефан Янев да уволни регионалния министър Виолета Комитова заради "неадекватно и застрашаващо живота и здравето на гражданите поведение". Управителният съвет на камарата (повечето от членовете му са бивши шефове на АПИ) намира за обидно предложението на Комитова всеки конкретен договор да бъде обсъден поотделно със собствениците и мениджърите на компаниите, а не да се взимат решения  "ангро".

От ББКП уведомяват премиера, че са готови да протестират всеки ден, и го предупреждават, че ще дадат на съд пътната агенция заради отказа на им плати заработените пари.

"Членовете на ББК „Пътища“ ще предприемат всички законни мерки да направят изискуеми задълженията на Агенция “Пътна Инфраструктура“ към тях, ведно със лихвите за забава и пропуснатите ползи. Уверяваме Ви, има актуална съдебна практика в тази посока и бюджетът на Държавата много бързо ще се натовари със допълнителни задължения, в размер, по наша оценка, от над 60 милиона лева само до края на тази година. Опитвахме се да избегнем това, но липсата на диалог и протакането във времето за намиране на решение не ни дава повече възможности", се посочва в откритото писмо.

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?