Quantcast

Медия без
политическа реклама

Москва готви пълно изключване на газа за Европа до зимата

Германия разбра, че е подложена на руска газова атака

22 Юни 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Доставките на природен газ по "Северен поток" 1 за Европа бяха съкратени миналата седмица, а газопроводът "Северен поток" 2, който е напълно завършен и напълнен с газ, въобще не заработи след руската агресия в Украйна.

Европа трябва спешно да се подготви за пълно прекратяване на доставките на руски газ през зимата, предупреди Международната агенция по енергетика (МАЕ), която е автономен международен орган в рамките на ОИСР. Нейният председател Фатих Бирол каза днес: "Колкото повече се доближаваме до зимата, толкова повече разбираме руските намерения. Мисля, че сегашното намаляване на доставките има за цел да попречи на Европа да запълни хранилищата си за природен газ и така да увеличи влиянието на Русия през зимните месеци".

Намаляването на доставките на газ по газопровода "Северен поток 1" е атака срещу нас, икономическа атака срещу нас, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек в реч пред конференция на германската индустрия, предадоха АФП и БГНЕС.

Миналата седмица "Газпром" заяви, че ще намали доставките на гориво за Германия по тръбопровода поради забавени ремонти, а германското правителство нарече решението "политическо". В резултат на намаленото газоподаване Германия, Австрия и Нидерландия решиха да възобновят работата на спрените въглищни електроцентрали, за да ограничат потреблението си на газ.

Германия нареди също да се запълнят газовите резерви до 90 % преди европейската зима, за да се подсигури срещу по-нататъшно намаляване на доставките. "Когато навлезем в зимата с наполовина пълни газови запаси и крановете бъдат затворени, тогава говорим за тежка икономическа криза в Германия", каза Хабек. Понастоящем капацитетът на газовите хранилища в Германия е запълнен малко под 60 %. "Вече многократно сме виждали този модел", каза Хабек по време на конференцията.

Руският президент Владимир Путин се опита да "създаде хаос" на европейските газови пазари, като прекъсна доставките за Полша и България наред с други европейски държави, каза министърът. Хабек призова за "диверсификация" на доставчиците на суровини и енергия, за да се постигне "малко независимост от зловредните намерения на световните диктатори".

САМОИЗОЛАЦИЯ

Руската делегация е получила отказ за издаването на визи на участниците в 29-ата Годишна сесия на Парламентарната асамблея (ПА) на ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа) в Бирмингам в периода 2-6 юли, предаде ТАСС.

Решението на Лондон да не издава визи на руската делегация в ПА на ОССЕ прави резолюциите на асамблеята нелегитимни за Русия, заяви заместник-председателят на Държавната дума и ръководител на руската делегация Пьотр Толстой. Русия си запазва правото да се оттегли от ОССЕ заради блокирането на работата на руската делегация в Парламентарната асамблея, допълни той.

Същият Пьотр Толстой бе ръководител и на руската делегация в ПАСЕ до изгонването на Русия от Съвета на Европа в средата на март.

Ключови думи:

Германия, Газпром, Атака

Още по темата